Hiszpańska paella z kurczakiem

Danie z ryżu, kurczaka i warzyw!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Hiszpańska paella z kurczakiem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 piersi kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 młodej cukinii
  • 10 czarnych oliwek
  • 20 dag pokrojonych pomidorków bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na paellę z kurczakiem i warzywami!

  1. Mięso pokrój na paseczki.
  2. Przypraw kurkumą, papryką słodką, solą oraz pieprzem.
  3. Czosnek, papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Cukinię pokrój w plastry.
  5. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy.
  6. Smaż kurczaka na złoty kolor i odkładaj na talerz.
  7. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie 2-3 łyżki oliwy.
  8. Dodaj paprykę i cukinię, smaż 3-4 minuty.
  9. Następnie dorzuć pozostałe warzywa, wlej wino, mieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż wino wyparuje.
  10. Po chwili wsyp ryż i cały czas mieszając, smaż około 2 minuty.
  11. Wlej na patelnię ciepły bulion, wszystko zagotuj i zmniejsz nieco ogień.
  12. Po 10 minutach dodaj kurczaka i lekko mieszaj.
  13. Zmniejsz jeszcze ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki.
  14. Przed podaniem posyp danie oliwkami.

Zobacz więcej pomysłów na dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)