Gulasz węgierski z kurczaka

Boczek, posiekaną cebulę i paprykę umieścić w natłuszczonym masłem lub smalcem żaroodpornym naczyniu. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ...

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka pokrojonego na kawałki,
  • 2 duże cebule,

  • 1 zielona papryka,
  • 1 ½ łyżka papryki mielonej,
  • sól, pieprz,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 4 plastry boczku

Sposób przygotowania

Boczek, posiekaną cebulę i paprykę umieścić w natłuszczonym masłem lub smalcem żaroodpornym naczyniu.

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, posypać papryką i włożyć do naczynia wraz z pokrojonymi na kawałki ziemniakami. Przykryć i piec w temperaturze 220 stopni 80-90 minut.

Zdjąć pokrywkę, dolać śmietanę, przykryć i pozostawić jeszcze na pięć minut w piecu.

Podawać z bagietką.

Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
Domikiu/4 lata temu
Prawdopodobnie w tym roku wybiorę się na wycieczkę Węgry - Nie tylko Budapeszt, z Almatura, mam nadzieję, że uda mi się zjeść taki prawdziwy, węgierski gulasz :)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
bardzo dobry Gulasz::_)