Grzyby Mun

Grzyby Mun to podstawowy składnik kuchni dalekowschodniej. Chińczycy wierzą, że regularne spożywanie tych grzybów ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Dowiedz się więcej na temat grzybów mun!

grzyby mun

Fot. Fotolia

Grzyby mun – pochodzenie

Grzyby mun to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i nadają się do potraw smażonych, gotowanych i farszów.

Zobacz także: Grzyby shi-take – eliksir życia

Grzyby mun – właściwości lecznicze

Chińczycy uważają, że systematycznie spożywane poprawiają ogólną kondycję człowieka. Łagodzą również kaszel i ułatwiają oddychanie w chorobach płuc. Zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, co zostało potwierdzone przez współczesne badania. Regularne spożywanie grzybów Prawdopodobnie ta cecha powoduje, że w Chinach odnotowuje się zaskakująco mały poziom zachorowań na chorobę wieńcową.

Grzyby mun – zastosowanie

Grzyby Mun to podstawowy produkt wegetariańskiej kuchni chińskiej oraz niezastąpiony składnik popularnych sajgonek. Mają łagodny, grzybowy smak i przyjemną chrupką konsystencję. Moczy się je w wodzie ok. 20 minut, gdzie grzyb powiększa się co najmniej pięć razy.

Dodaje się je do potraw w czasie gotowania lub smażenia. Idealny dodatek do sosów, zup, sałatek oraz dań bezmięsnych. Grzyby Mun dobrze smakują również z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi.

Kurczak z makaronem chińskim i grzybami mun

Składniki:

  • 100g makaronu chińskiego
  • 25g grzybów mun
  • wie piersi z kurczaka
  • 2 cebule, szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • olej
  • szczypior
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie około 20 minut. Do rozgrzanej oliwy dodać posiekaną cebule, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w kostkę oraz Grzyby MUN. Całość posolić i dusić około 1 godz. podlewając bulionem grzybowym. Makaron chiński przygotować według instrukcji na opakowaniu i pokroić w paski o długości około 5cm. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron i sos sojowo-grzybowy, doprawić do smaku, wymieszać i dodać szczypior.

Zobacz także: Jak przyrządzić chińską zupę?

Smażone warzywa z grzybami mun

Składniki:

10 dag krojonego bambusa (może być z puszki)

  • 10 dag kiełków sojowych
  • 10 dag kalafiora
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 8 grzybów mun
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • łyżka cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby mun moczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski. Marchew i papryką pokroić na słupki długości około 2 i 1/2 centymetra, a kalafior podzielić na małe różyczki. Strączki fasoli przeciąć na połową. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, kiełki i bambus około 1 minuty. Dodać sól, cukier i sos sojowy. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Na rozgrzanym oleju smażyć 3 minuty marchew, papryką, fasolką i kalafior. Mąką wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać do jarzyn i wymieszać. Przełożyć na patelnią grzyby i bambus, dodać sos sojowy. Smażyć wszystko przez chwilą, aż do zgęstnienia sosu. Skropić olejem sezamowym i podawać.

Zobacz także: Zdaniem dietetyka: czy warto jeść grzyby?

Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (8)
KOMENTARZE (8)
~gość/rok temu
jak ktoś popełnił literówkę to,proponuje natychmiastową karę śmierci.a co.h...j z grzybami.
~magieras/rok temu
gość masz literówkę zamiast kurczaka jest korczaka. I co łyso ci ?
~Pauli/3 lata temu
Uwielbiam tą sałatke, jest pyszna! :)
POKAŻ KOMENTARZE (8)