Gruzińskie pierożki z mięsem

Najlepiej smakują z farszem z wieprzowiny i baraniny.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gruzińskie pierożki z mięsem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 33 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
Na farsz:
  • 15 dag baraniny
  • 15 dag wieprzowiny
  • cebula
  • sól
  • pieprz
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gruzińskie pierogi!

  1. Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
  3. Z mąki, jajka, wody i soli wyrób sprężyste ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.
  5. Z ciasta wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj mięsny farsz, następnie zlepiaj ciasto formując sakiewki.
  6. Wrzucaj je do gotującej, posolonej wody, a gdy wypłyną gotuj jeszcze 8 minut.
  7. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  8. Podawaj z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub skwarkami i cebulką.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Mi najbardziej smakują azjatyckie pierożki z krewetkami pycha ostatnio na weselu byłam w restauracji Mekong w Krakowie, naprawdę smaczne.