Grecka musaka

Z mielonym mięsem i bakłażanem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grecka musaka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 100 min
Ilość kalorii: 680 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • olej
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 50 dag mielonej jagnięciny
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • cynamon
  • 3 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na grecką musakę!

  1. Bakłażany pokrój w plastry. Obsmaż na oleju.
  2. Pomidory sparz, obierz, pokrój.
  3. Cebule i czosnek posiekaj, przesmaż na połowie masła.
  4. Dodaj jagnięcinę, przesmaż mieszając.
  5. Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy.
  6. Duś ok. 15 min.
  7. Na pozostałym maśle przesmaż mąkę.
  8. Rozprowadź mlekiem, mieszając gotuj, aż zgęstnieje.
  9. Dopraw, wymieszaj z jajkiem.
  10. Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana, przykryj mięsną masą i znów bakłażanem.
  11. Polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 45 min w temperaturze 200 stopni C.
  12. Zamiast jagnięciny możesz użyć mielonej wołowiny. W czasie duszenia mięso warto podlać białym wytrawnym winem.
  13. Jeśli chcesz wzbogacić potrawę, dodaj do niej warstwę z plasterków ziemniaków. Wcześniej obgotuj je, by były półmiękkie, i osącz z wody.  Warto nimi wyłożyć dno naczynia, bo mniej się przypalają niż bakłażan. Aby uzyskać puszysty beszamel, ciepły sos wymieszaj z 2 żółtkami i pianą ubitą z 2 białek.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Wygląda super :) Proszę mi powiedzieć: kaloryczność liczona jest na porcję? Prawda?