Golonka, co warto o niej wiedzieć?

Poznaj 3 przepisy na pożywne danie, które zaspokoi największego nawet łasucha!

Poznaj 3 przepisy na pożywne danie, które zaspokoi największego nawet łasucha!

fot. Fotolia

powiedzenie „do serca przez żołądek" w przypadku mężczyzn nabiera wyjątkowego znaczenia, zwłaszcza gdy do akcji wkracza golonka. Rarytas ten potrafi zaspokoić nawet największy głód. Postanowiliśmy sprawdzić dlaczego tak wiele osób uwielbia golonkę i jakie ma właściwości.

Ile tłuszczu zawiera golonka?

W 100 g golonki zawarte jest prawie 300 kcal, ok. 25 g tłuszczu i ok. 19 g białka zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że golonka ulokowała się w rankingu najbardziej tłustych potraw. Najchętniej spożywana jest przez mężczyzn, gdyż dostarcza im wystarczającej ilości energii.

Golonka jest również źródłem niezbędnego im budulca mięśni - białka i tłuszczu, który jednak panowie szybko spalają, podczas odpowiednio dużego wysiłku fizycznego. Jednak sycąca golonka nie jest tylko spożywana z uwagi na zawartość cennych składników odżywczych i wysoką kaloryczność. Do tego wszystkiego jej oczywistym atutem jest niepowtarzalny i charakterystyczny smak.

Kiedy smakuje najlepiej?

„Marzy mi się doskonale przyrządzona golonka i kufel piwa”, takie zdanie z pewnością niejeden raz dało się słyszeć z męskich ust. Zwłaszcza po dniu wyczerpującej pracy. Panowie uwielbiają wręcz rozkoszować się smakiem tego wieprzowego specjału właśnie przy dobrym piwie i w dobrym, męskim towarzystwie.

Ale nie tylko mężczyźni przepadają za tym rarytasem. Jak się okazuje znajdą się też panie, których nie przerażają straszące z tabel kalorycznych wysokie liczby. Te bardziej cenią sobie walory Golonka - przysmak, w którym można się zakochaćsmakowe i dobre samopoczucie, jakie pojawia się po zasmakowaniu wybornej golonki.                                                                                                     Dla niedowiarków, którzy nie chcą dać się przekonać, że damskie grono również celebruje konsumowanie golonki świetną okazją do rozwiania swoich wątpliwości są odwiedziny na Dniach Golonki. Tam, można spotkać zarówno panów i panie, zajęte pałaszowaniem wybornych golonek. Tak, bo golonka właśnie doczekała się swojego święta. Nie ma ściśle ustalonego terminu, w którym wszyscy krajanie w swoich miastach mogą rozkoszować się do woli różnorodnością potraw przyrządzanych z golonki. Jednak najczęściej Dni Golonki organizowane są w wielu dużych miastach w okresie jesiennym, rzadziej w okresie późnej zimy. Wtedy to można skorzystać z szerokiej palety dań z golonki.

Jak konsumować mądrze?

Smaczna i sycąca, ale spożywana w nadmiarze golonka może przyczyniać się do otyłości, podniesienia poziomu szkodliwego cholesterolu i wielu dolegliwości związanych z tym stanem. Dlatego golonkę najkorzystniej nie tylko dla żołądka, podniebienia, ale i dla zdrowia jest konsumować raczej okazyjnie niż systematycznie. Wtedy delektowanie się jej smakiem może stać się okazją do prawdziwego świętowania i nigdy nie spowszednieje. A o to przecież chodzi! Przedstawiamy przepisy, które z pewnością zaspokoją apetyty największych łasuchów.

Golonka w trzech odsłonach

Zobacz przepis na smaczną golonkę z ziemniakami!

Składniki

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • ok. 1 kg drobniejszych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • tymianek,
  • 2 spore gałki czosnku,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa.

Przygotowanie

1. Golonkę dokładnie obejrzyj i sprawdź, czy nie ma na niej szczeciny.
2. W przypadku szczeciny lub profilaktycznie, golonkę lekko opal nad płomieniem, a przypalone włoski możesz zeskrobać ostrym nożem.
3. Umyj dokładnie golonkę pod strumieniem zimnej wody i odstaw na cedzak, aby obciekła.
4. Lekko osusz przy użyciu kuchennych ręczników papierowych.
5. Przy użyciu ostrego noża zrób w golonce sporą liczbę nacięć, im głębsze, tym lepiej.
7. Obierz i potnij na połówki lub ćwiartki czosnek. Obtocz go w mieszaninie soli, pieprzu i tymianku.
8. Następnie włóż czosnek głęboko w przygotowane nacięcia.
9. Pozostałą mieszaniną przypraw natrzyj całą powierzchnię golonki i odstaw ją w chłodne miejsce, na ok. 5-6 godzin.
10. Golonkę lekko obsmaż, na dużej patelni, na rozgrzanym smalcu.
11. Włóż golonkę do naczynia żaroodpornego, polej piwem.
12. Obłóż liśćmi laurowymi, obsyp zielem angielskim i przykryj grubo pokrojonymi płatami cebuli.
13. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180˚C i piecz ok. 2 godzin. (Dobrze jest w tym czasie 2-3 razy wyjąć naczynie i po otwarciu polać całą golonkę, nagromadzoną na dnie naczynia piwną zalewą).
14. Dokładnie umyj ziemniaki i zalej je wrzątkiem.
15. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut. Odcedź
16. Dołóż do golonki ziemniaki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.


Zobacz przepis na pożywną golonkę w kapuście i jabłkach!

Składniki

  • 3 małe golonki wieprzowe,
  • 1,5 szklanki mocnego piwa,
  • sól,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 30 dag kiszonej kapusty,
  • 2 średnie cebule,
  • Vegeta,
  • 2 średnie jabłka.

Przygotowanie

1. Umyj golonkę dokładnie pod strumieniem zimnej wody i obgotuj w dużym garnku w wodzie z dodatkiem Vegety.
2. Odstaw golonkę na cedzak. Wywar zaś zostaw w osobnym naczyniu.
3. Naczynie żaroodporne posmaruj smalcem.
4. Golonkę natrzyj solą, włóż do naczynia i podlej całym piwem.
5. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piecz przez ok. 1,5 godziny.
6. W tym czasie 2-3 razy wyciągnij golonkę, obróć i polej zalewą piwną z dna naczynia.
7. Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebule.
8. Po upływie ok. 90 minut do naczynia z golonkami dodaj kiszoną kapustę, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
9. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
10.Wyciągnij naczynie z golonkami, dolej wywar powstały z obgotowywania golonki.
11. Dodaj, pokrojone w cienkie plastry, jabłka i rozsmarowuj pozostałe 2 łyżki smalcu.
12. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze ok. 40 minut.


Zobacz przepis na apetyczną golonkę gotowaną z jarzynami!

Składniki

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna),
  • 1 duży seler,
  • 6 średnich marchewek,
  • 3 średnie pietruszki,
  • 1 duży por,
  • 1 duża cebula,
  • 1 kostka rosołowa drobiowo – wołowa,
  • maggi,
  • Vegeta,
  • sól, pieprz,
  • kilka łyżek smalcu.

Przygotowanie

1. Golonkę opal nad ogniem, gdy znajduje się na niej nawet drobna szczecina. Dokładnie umyj pod strumieniem zimnej wody.
2. Włóż do dużego garnka. Zalej wodą tak, aby golonka nie wystawała nad jej poziom.
3. Doprowadź do stanu wrzenia, aż pojawią się pierwsze „szumowiny”, usuń je nalewką lub łyżką.
4. Dodaj wszystkie obrane i umyte jarzyny oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, maggi, Vegetę, kostkę rosołową.
5.Gotuj ok. 3 do 3,5 godziny.
6. Wyciągnij delikatnie i odstaw na talerz. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i włóż golonkę.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C na ok. 30 minut.
8. Podawaj w towarzystwie piwa. Z golonką doskonale komponują się też smakowo: kiszona kapusta, buraczki, papryka konserwowa, ostra i marynowana, sałatki warzywne (pomidor, ogórek, cebula), chrzan lub musztarda.

Smacznego!

Życzymy smacznego, ale i odrobiny rozsądku w częstotliwości smakowania golonki. Bo kto raz jej zasmakuje, będzie chciał ją kosztować częściej. Jednak należy pamiętać, że wszystko wyjdzie nam na zdrowie, jeśli zachowamy umiar. Także w pałaszowaniu smakowitej golonki.

źródło: mwmedia

 

Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (21)
KOMENTARZE (21)
Gość We-Dwoje.pl/3 miesiące temu
Zrobiłem golonkę z pierwszego przepisu, tę z piwem. Zapach nieciekawy a smak okropny. Nie polecam. :(
Gość We-Dwoje.pl/7 miesięcy temu
Po co: kostka rosołowa drobiowo – wołowa, maggi, Vegeta,? Te wasze kostki to sobie w buty włóżcie kucharze z bożej łaski.
Gość WeKinos-Dwoje.pl/6 miesięcy temu
Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/
POKAŻ KOMENTARZE (21)