POLECAMY

Gnocchi – to nie są zwykłe kluski

Gnocchi we Włoszech to tradycyjna rodzinna potrawa – można je jeść same z sosem pomidorowym lub pesto, ale świetnie się sprawdzają także jako dodatek do mięs.

/ 4 miesiące temu
Gnocchi – to nie są zwykłe kluski

 

Gnocchi – włoskie kopytka

Tak jak większość potraw w kuchni włoskiej prawie każdy region Italii ma swój oryginalny sposób przyrządzania gnocchi. Mało tego – sposób ten różni się wręcz od domu do domu i od kuchni do kuchni, a prawie każda pani domu ma swój własny.

Najbardziej jednak popularne są gnocchi przypominające trochę nasze kopytka, przyrządzane na bazie ziemniaków i mąki, z których formuje się małe kluseczki na jeden kęs. Każde pojedyncze gnocchi ma wygniatane widelcem rowki, dzięki którym lepiej trzyma się ich sos.

Inna popularna wersja znana jako gnocchi alla Romana powstaje z semoliny, sera i mleka. Istnieją gnocchi przyrządzane z różnych rodzajów mąki, a nawet wersja z kawałków chleba. Wariacja florencka zawiera szpinak i ser risotta, natomiast ta z Lombardii różni się kształtem i powstaje z dodatkiem farszu pozostałego z ravioli.

Sekretem popularności gnocchi jest ich elastyczność – proste składniki, które znajdziemy w każdej kuchni jak ziemniaki, mąka, warzywa, grzyby czy ser mogą zostać połączone w niezliczonych przepisach na tak samo pyszne gnocchi.

Zobacz także: Jakie wino podać do gnocchi?

Jak zrobić ziemniaczane gnocchi?

Jaki jest sekret dobrych gnocchi? Przede wszystkim właściwe proporcje między składnikami muszą zostać zachowane, dodatek z jednej strony za dużo mąki a z drugiej jajek lub ziemniaków może spowodować, że gnocchi będą albo za twarde albo zbyt wodniste.

Aby przygotować podstawowe gnocchi potrzebujemy kilogram ziemniaków, 300 gram mąki (niecałe dwie szklanki), jajko i łyżkę soli.

Do robienia gnocchi warto wybrać starsze ziemniaki, gdyż młode zawierają zbyt dużo wody. Wybieramy bulwy tej samej wielkości, co zagwarantuje nam, że będą ugotowane w tym samym czasie.

Ziemniaki obieramy już po ugotowaniu.  Gdy dysponujemy czasem możemy zamiast gotować – upiec ziemniaki w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem. Upieczone lub ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.

Dodajemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i ugniatamy ciasto, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Energicznie wyrabiamy ciasto i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 – 2 cm, które następnie kroimy na centymetrowe kawałki. W każdym gnocchi widelcem robimy rowki.

Kluseczki wymagają również uważnego gotowania, trochę szybszej wersji gotowania makaronu – do dużego garnka z gotującą, osoloną wodą wrzucamy po parę gnocchi (tak, aby się nie posklejały) a kiedy po paru minutach wypłyną na powierzchnię naczynia trzeba je szybko wyłowić i położyć na podgrzanym talerzu, zanim polejemy je sosem.

Gnocchi – jaki sos podać?

Pyszne są z sosem bolognese, znakomite także z zielonym pesto, świetnie sprawdza się również gęsty sos serowy na przykład z gorgonzoli.

Polecamy także: Domowe pesto

Gnocchi są wręcz uzależniające, a czasem nawet niebezpieczne – ich florencka wersja strozzapreti, dosłownie „dusiciele księży” swą nazwę zawdzięcza czasom, gdy duchowieństwo we Florencji jadło je tak łapczywie, że wręcz dusiło się od nadmiaru klusek w ustach. 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (14)
/2 tygodnie temu
Mówi się : gramów!
/3 lata temu
jak się kto nie zna to i bataty zwykłym ziemniakiem nazwie. Gnocchi zrobione wg oryginalnych przepisów nie mają nic wspólnego z kopytkami. Nie mówię, że są lepsze ale zwyczajnie inne. Każde urozmaicenie w kuchni jest dobre.
/3 lata temu
Smakuje? :-0 To nie ma znaczenia nazwa!!! Ja umęczyłem się nad proporcjami ziemniaków i mąki. Tu musi być jakś ,,myk,, a może ważny jest gatunek ziemniaków? Użyłem lordów. Szkoda, że nie rozpowszechnia się informacji nt. przeznaczenia gatunków.
POKAŻ KOMENTARZE (11)