Składniki:
- 1 kg flaków wołowych
- 50 dag wołowiny z kością
- włoszczyzna
- cebula
- łyżka masła
- łyżeczka mąki
- liść laurowy
- po 3-4 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu
- goździk
- po łyżeczce majeranku
- ostrej mielonej papryki i startej gałki muszkatołowej
- sól
Sposób przygotowania:
Dokładnie oczyszczone i umyte flaki zalać wrzątkiem, gotować 5-10 mm, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości (2-2,5 godz.), po czym wyjąć, ostudzić, pokroić w paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, następnie go przecedzić. Jarzyny oraz chude mięso z rosołu pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu, zagotować, zagęścić białą zasmażką z masła i mąki. Najsmaczniejsze są flaki ugotowane poprzedniego dnia. Nazajutrz należy je tylko zagotować i przyprawić papryką, gałką i majerankiem. Tak przyrządzone flaki można podawać z pulpetami z wątróbki oraz z wyłożonym na osobnej miseczce startym żółtym serem.
Autor: Babcia Halinka.
Zobacz także inne przepisy z na Flaki.