POLECAMY

Flaki po polsku

Flaki po polsku to jedna z ciekawszych zup, która budzi zdziwienie nie tylko obcokrajowców.

Flaki po polsku

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
  • 50 dag wołowiny z kością
  • włoszczyzna
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • liść laurowy
  • po 3-4 ziarenka angielskiego ziela i pieprzu
  • goździk
  • po łyżeczce majeranku
  • ostrej mielonej papryki i startej gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania:

Dokładnie oczyszczone i umyte flaki zalać wrzątkiem, gotować 5-10 mm, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości (2-2,5 godz.), po czym wyjąć, ostudzić, pokroić w paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, następnie go przecedzić. Jarzyny oraz chude mięso z rosołu pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu, zagotować, zagęścić białą zasmażką z masła i mąki. Najsmaczniejsze są flaki ugotowane poprzedniego dnia. Nazajutrz należy je tylko zagotować i przyprawić papryką, gałką i majerankiem. Tak przyrządzone flaki można podawać z pulpetami z wątróbki oraz z wyłożonym na osobnej miseczce startym żółtym serem.

Autor: Babcia Halinka.

Zobacz także inne przepisy z na Flaki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)