Składniki:
- 45 dag mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- po 1 łyżeczce soli pieprzu papryki
- 2 łyżeczki chili
- 6 placków tortilla
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 szklanki rozdrobnionego ostrego sera
Sos:
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 1/4 szklanka oleju
- 1 szklanka pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę drobną
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej
- 1 łyżka chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki brązowego cukru(może też być biały)
Sposób przygotowania:
Podgrzać piekarnik do 180 stopni podsmażyć mieloną wołowinę na oleju w połowie smażenia dodać cebulę i czosnek smażyć do miękkości odlać tłuszcz i dodać przyprawy wymieszać ponakładać jednakowe porcje farszu na tortille i po 2 łyżki śmietany zwinąć tortille i włożyć do żaroodpornego naczynia szwem na dół polać sosem posypać serem i piec 20 minut w piekarniku.
Autor: Persik.