Jeśli znudziła ci się już zupa z dyni i dyniowe placki, koniecznie spróbuj naszego risotto!
fot. serwis prasowy Foodpanda
Składniki na risotto:
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1 cebula, drobno posiekana
- 50-60 g masła
- 2 listki szałwii
- garść drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w drobną kostkę
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
- 500 ml bulionu drobiowego
- 40-50 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na głębokiej patelni podsmaż cebulę na 40 g masła.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj miąższ dyniowy, a następnie dopraw warzywa szałwią, cały czas mieszając.
3. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj pomidory, wlej wino i wsyp ryż.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Powoli (po jednej łyżce) dolewaj bulion, nieustannie mieszając.
6. Kolejną porcję bulionu wlej dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
7. Gdy ziarenka ryżu będą al dente, dodaj resztę masła i starty parmezan.
8. Na koniec wszystko starannie wymieszaj, zdejmij risotto z ognia i odstaw na chwilę.
9. Posyp natką pietruszki.
Na podstawie materiałów prasowych Foodpanda