Dynia zapiekana z serem

Dynia zapiekana z serem to pyszne pikantne danie z dodatkiem papryczki chili! Zobaczcie jak je zrobić!
/ 10.09.2018 15:29

Dynia zawiera niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski.

Dynia zapiekana z serem

fot. Fotolia

Składniki na zapiekaną dynię:

  • 1 dynia Hokkaido
  • ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
  • 150 g sera żółtego (najlepiej gouda)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania dyni:

1. Dynię przekrój na pół i wydrąż.
2. Pokrój na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm.
3. Oliwę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Każdy plaster dokładnie wysmaruj oliwą z obydwu stron i natrzyj solą i pieprzem.
5. Plastry umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić).
6. Na wierzchu umieść cienkie plasterki papryczki chili.
7. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut, aż się przyrumieni.


8. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i posyp startym serem, następnie zapiekaj jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści.
9. Danie można podawać jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

Na podstawie materiałów prasowych MSM Mońki

Redakcja poleca

REKLAMA