Składniki
- Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
- bakłażan, pokrojony w kostkę 1cm x 1 cm - 200 gram
- cebula, pokrojona w kostkę 1cm x 1 cm - 100 gram
-
ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 cm x 1 cm - 300 gram
- soczewica zielona - 200 gram
- pomidory pelatti - 250 gram
- oliwa z oliwek - 20 ml
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- natka pietruszki, posiekana - 20 gram
- kolendra, posiekana - 20 gram
- kmin rzymski - 1 łyżeczka
- kolendra sproszkowana - 1 łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- czosnek, posiekany - 3 ząbki
- marchew, pokrojona w półplastry - 100 gram
- seler naciowy, pokrojony w małe kawałki - 100 gram
- ser feta - 100 gram
Sposób przygotowania
Soczewicę przepłucz pod bieżąca wodą. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.
Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 ml wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz bulionetki warzywne Knorr. Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendra w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.
Przepis duszona soczewica z bakłażanem i serem feta pochodzi z serwisu przepisy.pl