Nasi przodkowie mawiali: „Nie masz wina nad węgrzyna”... Czy mieli rację? Najlepiej sprawdzić osobiście, w pierwszy czerwcowy weekend (6-7.06). W sobotę i niedzielę na Małym Rynku czekają na gości namioty węgierskich winiarzy. Odkryjecie w nich naddunajski kraj ukryty w bukiecie trunków, palecie smaków i barw – od złocistego miodowego Tokaju, po krwistą czerwień wytrawnego Egri Bikavera... Skosztujecie przyprawionych papryką potraw, przygotowanych przez kulinarnych mistrzów. Posłuchacie pieśni i nauczycie się węgierskich tańców podczas ulicznego balu. Dla zainteresowanych – od piątku (5.06) – seminaria, odczyty i degustacje, prowadzone przez wybitnych specjalistów z potomkiem dawnych huzarów, dr Lajosem Galem z Egeru na czele.
Szczegółowy program imprezy, której patronują Ambasada Republiki Węgierskiej i Prezydent Miasta Krakowa na stronach www.dniwegrzyna.pl
Kompendium wiedzy o regionach winiarskich Węgier: www.wegry.info.pl zakładka <wino i gastronomia> oraz www.collegiumvini.pl
Serdecznie zapraszamy
Collegium Vini