Dania z kalafiorem

Zupa kalafiorowa z indykiem i lubczykiem 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.
/ 21.08.2017 19:35
Zupa kalafiorowa z indykiem i lubczykiem 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.

Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje.

Składniki:

  • kalafior - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka

    Kalafior zapiekany

  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 150 mililitrów
  • ser żółty tarty - 50 gramów
  • szynka gotowana - 100 gramów
  • ser typu blue - 50 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • oliwa - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

Kalafiora oczyść i pokrój na mniejsze części a następnie sparz krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną. Paprykę pokrój w paski.
Szynkę pokrój w paski, cebulę w piórka – przesmaż razem na rozgrzanej oliwie, dodaj paprykę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłóż przesmażoną szynkę z warzywami. Całość zalej Fixem Knorr i posyp startymi serami. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temp. 170 st. C przez ok. 25 minut.

Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem kalafiorowy – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.

Składniki:

  • kalafior - 50 dekagramów

    Zupa kalafiorowa

  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • mleko - 1.5 litrów
  • natka pietruszki (posiekana)
  • ser żółty tarty - 20 dekagramów
  • gałka muszkatołowa
  • żółtka - 2 sztuki
  • ocet

Sposób przygotowania:

Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki. Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Miękkiego kalafiora przetrzyj. Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki.
Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając.
Zupę kalafiorową dopraw do smaku przyprawą Delikat i podawaj zaraz po ugotowaniu.

Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami. Sałatka z kalafiorem i brokułami:

Składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 2 opakowania

    Sałatka z kalafiorem i brokułami

  • kalafior - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ser żółty - 5 plastrów
  • szynka gotowana - 5 plastrów
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Z brokuła oraz kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie. Wystudź.
Szynkę, ser i cebulę pokrój w cienkie paski. Natkę posiekaj drobno. Sos Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz majonezem. Dodaj posiekana natkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i udekoruj listkami pietruszki

Zobacz także przepis na sałatką z kalafiora i oliwkami:

Składniki:

  • kalafior - 1 sztuka

    Sałatka z kalafiorem i oliwkami

  • oliwki zielone - 150 gramów
  • papryka czerwona grillowana - 1 sztuka
  • kolendra świeża - 0.5 pęczka
  • oliwki czarne - 150 gramów
  • Sos sałatkowy francuski winegret Knorr - 2 opakowania
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Z kalafiora powycinaj małe różyczki, następnie ugotuj go w osolonym wrzątku – wystudź. Czosnek posiekaj drobno, kolendrę pokrój. Sos Knorr przygotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu, dodaj czosnek i kolendrę – wymieszaj. Paprykę pokrój w paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z przygotowanym sosem – gotową sałatkę przełóż do salaterki.

Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem czosnku i ziół.

Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!

Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!

Więcej na przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA