Curry krewetkowe z zielonymi warzywami

Curry krewetkowe z zielonymi warzywami.
Krewetki tygrysie w połączeniu z curry, brokułami, szparagami i cebulą. Indyjskie danie na ostro.
/ 26.09.2016 13:51
Curry krewetkowe z zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 200 g krewetek tygrysich (dobrej jakości!)
  • 200 g filetów białej ryby, np z morszczuka, mintaja
  • 2/3 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • 200 g cukinii
  • 150 g różyczek brokuła
  • 150 g szparagów zielonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 młode cebulki
  • szczypior od jednej cebulki
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej)
  • 1/2 limonki
  • 1 płaska łyżka łagodnej pasty curry (żółtej lub zielonej)
  • korzeń imbiru 2 cm
  • 1 mała papryczka chili bez nasionek
  • 165 ml puszka mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietanki UHT 18%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • po kilka listków bazylii i kolendry
  • olej do smażenia
  • sól cytrynowa lub morska
  • pieprz
  • 3 łyżki pokruszonych pistacji

Sposób przygotowania:

Bulion zagotować w garnku, dodać pokrojoną cukinię, brokuła i szparagi (główki dodać 3 min przed końcem gotowania). Gotować 6 minut pod przykryciem. Filety oraz krewetki (z usuniętymi ogonkami) oprószyć solą i pieprzem (można obtoczyć rybę w mące), podsmażyć z obu stron na oleju. Umieścić na wyłożonym bibułą talerzu do osączenia. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w krążki młodą cebulkę, trawę cytrynową, czosnek, papryczkę, starty na drobnych oczkach korzeń imbiru oraz skórkę otartą z 1/2 limonki. Dodać warzywa wraz z bulionem, w którym się gotowały, pastę curry, posiekane zioła, mleczko kokosowe i śmietankę. Podgrzać. Dołożyć rybę i delikatnie wymieszać tak, żeby się nie rozpadła. Doprawić solą. Curry wyszło dość ostre - dodałam więc dla złagodzenia odrobinę kwaśnej śmietany. Podawać z ryżem lub płaskim chlebkiem, np. naan. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami, szczypiorem, dodać listki kolendry i plaster limonki.

Autor: Thegrooba

Redakcja poleca

REKLAMA