Warto jest je odwiedzić, jeśli chcesz spróbować różnorodnej kuchni, a nie możesz pozwolić sobie na kilkumiesięczną wycieczkę dookoła świata w poszukiwaniu zapomnianych smaków i aromatów.
Japonia i Chiny na talerzu
Jeśli celem Twojej podróży jest właśnie Kanada, a Twoje podniebienie domaga się chińszczyzny musisz obowiązkowo odwiedzić Vancouver. Bliskie sąsiedztwo morza gwarantuje chińskim i japońskim restauratorom dostęp do wysokiej jakości produktów, bez konieczności sprowadzania ich z Azji Południowo - Wschodniej. Dostarczane produkty są zatem bardzo wysokiej jakości, skoro spełniają tak wysokie kryteria kuchni japońskiej.
Również kanadyjskie fast - foody mają znamiona kuchni azjatyckiej. Kanadyjski hot - dog często ma w swoim składzie elementy kuchni japońskiej, jak chrzan wasabi, wodorosty, czy dajkon - japońską rzodkiew.
Im dalej od wybrzeża ... tym bliżej Anglii
Samo wybrzeże opanowała kuchnia azjatycka. Ida w głąb lądu, okazuje się, że kryje on w sobie smaki wyspiarskiej monarchii - Wielkiej Brytanii. W tej części Kanady angielskie breakfast z jajkami, bekonem, szynką i plackami smakuje nie gorzej niż w Londynie. Region ten jest również ciekawy z uwagi na prowadzoną uprawę winorośli i produkcję wina.
Polecamy: Brytyjskie menu
Wpływ angielski na kuchnię kanadyjską zaznacza się również w takich pozycjach menu jak dziczyzna, czy sycące gorące dania, które doskonale potrafią rozgrzać w zimowe dni.
Wołowina i dary lasu
Cenionym w Kanadzie mięsem jest również wołowina, którą przyrządza się na wiele sposobów.
Czytaj także: Japońska filozofia jedzenia
Ciekawym jej uzupełnieniem są również dary lasu; grzyby i borówki. Jak również fasola i marchew - niezbyt wyszukane warzywa.