Co się pije w Brazylii?

Brazylia to gorący kraj karnawałów i hucznych festynów i ciekawe jest to, co się tam pije. Nic dziwnego, że słynie on z naturalnie pysznych napojów, które świetnie gaszą pragnienie i z pewnością będą dla nas pysznym przeżyciem gdy przyrządzimy je sami u siebie w domu.

Zacznę jednak od tego, czego w innych krajach nie otrzyma się od tak za symboliczną złotówkę.

Sucos

Mianowicie sucos - przeróżne, wabiące turystów i nie tylko, mieniące się paletą barw naturalne, pyszne, zdrowe, świeże soki owocowe. Można je kupi niemalże na każdym kroku w Brazylii. Znajdują się tam nieprzeliczone ilości ulicznych straganów serwujących klientom świeżo wyciśnięte soki z owoców egzotycznych. A ponieważ wspomnianych owoców w Brazylii jest pod dostatkiem, to i cena soków nie jest wygórowana.

Aqua de coco

Jest to bardzo orientalny napój - oczywiście dla nas - ludów północy. W Brazylii codziennym widokiem są osoby pojące przez słomkę sok bezpośrednio z zielonego kokosa. 

Polecamy: Drinki i napoje chilijskie

Kawa

Kawa rozpowszechniona jest na całym świecie, a prawdziwym gigantem w zakresie jej produkcji jest właśnie Brazylia. Zatem jak łatwo można się spodziewać spożycie tego napoju w Brazylii powinno być dość wysokie. Co rzeczywiście jest prawdą. Brazylijskie cafezinho można porównać do włoskiego espresso. Podawane jest również w małych porcjach, jest równie mocne co włoskie espresso, jednak swą moc równoważy dużą zawartością cukru. Cafezinho jest powszechnie dostępne w całej Brazylii podobnie jak sucos. Sprzedawane jest na ulicznych straganach, a Brazylijczycy wypijają kilka filiżanek tego napoju dziennie.

W restauracjach i hotelach można się również spotkać z bezpłatnym rozdawnictwem kawy - jest ona powszechnie dostępna lub stanowi bezpłatny dodatek do dań.

Cafizinho pija się oczywiście tak jak espresso - bez mleka.

Yerba mate

Yerba mate to z kolei najpopularniejsza w Brazylii herbat. Powstaje po wysuszeniu liści ostrokrzewu paragwajskiego.

By pozostać w zgodzie z tradycyjnym sposobem picia yerba należy parzyć ją w wysuszonym owocu tykwy. 

Czytaj także: Jak parzyć herbatę?

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (3)
KOMENTARZE (3)
kellybundy1/4 lata temu
Kilka filiżanek kawy dziennie? Odważnie :)
Panna_Margot/4 lata temu
Świetny pomysł na podanie napoju w takim orzechu kokosowym, szkoda, że w Polsce nie ma takiej możliwości.
SoulWriter/5 lat temu
Taki sok pity prosto z kokosa to musi być coś :D Z chęcią poznałbym jeszcze parę przepisów na jakieś egzotyczne drinki.