POLECAMY

Przysmak Bliskiego Wschodu - sprawdź nasze przepisy na dania z cieciorką

Cieciorka to roślina strączkowa, która jest bazą każdego aromatycznego hummusu – sprawdź nasze przepisy na dania z cieciorki!

/ 3 miesiące temu
Przysmak Bliskiego Wschodu - sprawdź nasze przepisy na dania z cieciorką Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Cieciorka to doskonałe źródło białka, które polecane jest w szczególności na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Mąka przygotowywana ze zmielonych ziaren cieciorki dobrze sprawdza się w deserach. Pastę możemy serwować na krakersach lub chlebie. Sprawdź nasze przepisy na dania z cieciorką!

Mąka z cieciorki: przepis

Oto składniki na mąkę z cieciorki:

  • opakowanie suchej cieciorki
  • szczypta soli

Jak zrobić mąkę z cieciorki?

Suchą cieciorką wkładamy do malaksera i dokładnie miksujemy na gładki proszek. Robimy to partiami tak, aby urządzenie nie zagrzało się. Dosypujemy w trakcie odrobinę soli. Mąkę z cieciorki przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się niezmielonych resztek. Całość przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika lub słoika. Tak przygotowana mąka z cieciorki doskonale nadaje się do słodkich wypieków wegańskich lub gulaszu warzywnego.

Pasta z cieciorki: przepis

Oto składniki na pastę z cieciorki:

  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszki
  • puszka cieciorki

Jak zrobić pastę z cieciorki?

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Jogurt naturalny łączymy z wyciśniętym wcześniej sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, słodką papryką w proszku i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do miksera razem z cieciorką z puszki. Miksujemy na gładką i delikatną masę. Tak powstała pasta to inaczej hummus, który ciekawie komponuje się z pastą sezamową tahini. Serwujemy ją na kanapki lub z kawałkami warzyw korzeniowych.

Kotlety z cieciorki: przepis

Oto składniki na kotlety z cieciorki:

  • puszka cieciorki
  • oliwa z oliwek
  • pół szklanki mąki
  • garść bułki tartej
  • pół szklanki wywaru warzywnego
  • łyżka sosu sojowego
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • starta skórka z cytryny

Jak zrobić kotlety z cieciorki?

Cieciorkę dokładnie zgniatamy za pomocą widelca do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z mąką i tymiankiem. Wywar warzywny, sos sojowy i oliwę z oliwek miksujemy dokładnie i dodajemy do masy z cieciorki. Przeciskamy ząbki czosnku przez praskę i ścieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki formujemy w zwartą kulę i następnie dzielimy na mniejsze kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Idealnie smakują w towarzystwie sałatki warzywnej.

Sprawdź inne przepisy z Kuchni świata

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
Dajcie przepisy na desery z cieciorki :)