Chorwacja - przystawki i przekąski

Przekąski i zakąski w kuchni chorwackiej
Nasz wakacyjny wyjazd do Chorwacji nie może się skończyć jedynie na podziwianiu tamtejszych krajobrazów. Warto korzystać z różnorodności kulinarnej tego kraju i próbować wszystkiego na co tylko mamy ochotę. A wybór jest naprawdę ogromy.
/ 11.05.2012 21:42
Przekąski i zakąski w kuchni chorwackiej

Popularną chorwacką przekąską jest hladni pladanj, czyli zimny talerz. Ze względu na region w którym jest podawany, jego skład nieco się zmienia. Ogólnie rzecz biorąc produktami, które powinny się na nim znaleźć są małe kiełbaski, ser owczy, salami i inne. Bardzo popularne są tu sery, zwłaszcza ser z wyspy Pag. Idealną przekąskę może stanowić połączenie paskiego sera(paški sir)  z szynką z Dalmacji( pršut – szynka suszona, a następnie wędzona), a wszystko t z dodatkiem oliwek.

Polecamy: Chorwackie desery

 

Przystawki przyrządzane są zazwyczaj z suszonego bądź wędzonego sera, grochu zapiekanego z ziemniakami, czy warzyw takich jak szpinak, papryka, pomidory. Wart spróbowania jest także kulen, czyli tradycyjna Slawońska kiełbasa o ostrym, pikantnym smaku, przypominająca salami. Popularne są również knedle lub bułki nadziewane twarogiem i warzywami.

Zobacz także: Czego spróbować w Chorwacji?

Redakcja poleca

REKLAMA