CHILI CON CARNE: chili con carne przepis, przepis na chili con carne

chili con carne fot. Fotolia
Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Jest naprawdę sycąca!
Weronika Kwaśniak / 10.03.2017 11:56
chili con carne fot. Fotolia

Chili con carne to w dosłownym tłumaczeniu z hiszpańskiego nic innego, jak po prostu chili z mięsem. Danie posiada specyficzny, ostry smak - wszystko dzięki dodatkowi papryczki chili. Co poza tym znajduje się w tradycyjnym chili con carne? Mielone albo drobniutko posiekane mięso (np. wołowina), cebula, czosnek, pomidory, kumin, pieprz, a także ziarna fasoli i kukurydzy. Potrawa jest bardzo gęsta, świetnie syci i rozgrzewa. W USA i Meksyku serwuje się ją z tortillą lub ryżem, w Polsce często również z chlebem. Jak zrobić chili con carne?

Chili con carne: przepis podstawowy

Oto składniki na klasyczną wersję chili con carne:

  • 50 dag mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • olej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • czerwona papryka,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu,
  • 3 łyżki pikantnego keczupu,
  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • sos tabasco,
  • mielona ostra papryka,
  • mielony kumin,
  • mielona kolendra,
  • sól,
  • pieprz,
  • do serwowania: ugotowany ryż, placki tortilla lub pieczywo.

Jak zrobić chili con carne? Boczek posiekaj, zrumień. Dodaj mięso, przesmaż. Posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa, całość smaż chwilę.
Dodaj pomidory, koncentrat, keczup i bulion oraz wszystkie przyprawy. Duś około 40 minut pod przykryciem. Fasolę odsącz z zalewy. Dodaj ją do chili con carne. Całość duś jeszcze przez 15 minut, w razie potrzeby ponownie dopraw. Serwuj z ryżem, pieczywem albo plackami tortilla.

Chili con carne - zupa w wersji wegetariańskiej

Chcesz przyrządzić chili con carne w wersji wegetariańskiej? Oto składniki na zupę chili con carne:

  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 10 pomidorów,
  • czerwona papryka,
  • czerwona cebula,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier,
  • szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • łyżka chili,
  • 180 g tofu,
  • 150 ml śmietany.

Jak zrobić zupę chili con carne? Tofu rozgnieć widelcem na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć na niego tofu i przesmaż, aż stanie się chrupkie. Zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu. Cebulę i czerwoną paprykę pokrój na kawałeczki. W garnku o grubym dnie rozgrzej nową porcję oleju lub oliwy. Wrzuć na nią tofu, a także cebulę i paprykę, duś pod przykryciem przez 10-12 minut.

Pomidory umyj, pozbaw nasionek. Nie usuwaj skórki! Wrzuć je do blendera i zmiksuj na gładko. Przesmaż pomidorową masę na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki cukru. Woda powinna w dużym stopniu odparować - potrwa to około 20 minut.

Sos pomidorowy dorzuć do garnka z warzywami na chili con carne. Podduś, dodaj szklankę wody, suszone chili, a także odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Dopraw pieprzem i solą, dodaj śmietanę. Wymieszaj i gotuj chili con carne jeszcze 15-20 minut.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

Redakcja poleca

REKLAMA