Składniki
Ciasto:
-
- 30g drożdży
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru (nawet mniej)
- 1 żółtko (do posmarowania ciasta-dla koloru)
- oregano
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 20 dkg pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebulka
- 30 dkg mozarelli
- ciut sosu pomidorowego (doprawić ziołami: oregano, czosnek, sół czosnkowa)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- papryka ostra
- olej
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy z ciepłą wodą. Rozrabiamy ciasto tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na ok. 20 minut.
Farsz:
Pierś kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z oliwka. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i podsmażamy również. To samo z cebulką. Czosnek wyciskamy. Wszystkie składniki mieszamy dodając rozrobiony sos pomidorowy i podduszamy chwile. Sosu dajemy tylko ciut. Doprawiamy solą, papryką i dodajemy starty żółty ser na koniec.
Calzone:
Powstałe ciasto kroimy na 4 placki. Rozwałkujemy każdy po kolei na kształt koła. Nakładamy powstały farsz (nie za dużo żeby ładnie się pieróg zamknął). Zaklejamy i smarujemy na koniec żółtkiem. Posypujemy oregano i wkładamy na dużą posmarowaną olejem blachę, do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.