Składniki
Tortille:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
-
3/4 szklanki bardzo gorącej wody
Farsz:
- 300 g wołowiny
- 1 cebula
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól, bazylia, chilli
- koncentra pomidorowy
Sposób przygotowania
Mąkę, sól wymieszać. Masło pokroić na drobne kawałki, utrzeć z mąką, dodać zagotowaną wodę, dokładnie wymieszać, aż mąka wchłonie wodę. Gdy ciasto ostygnie dokładnie je wyrobić i włożyć do zamrażalnika n aokoło 30 minut. Po wyjęciu podzielić na 10 porcji. Każdą z kulek z osobna cienko rozwałkować na placki o średnicy około 20 cm. Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, przez około 30 sekund z każdej strony.
Mięso pokroic w kostkę, smazyc na goracym tłuszczu, obsypać przyprawami. Gdy mięso sie podsmaży wyjąc z patelni a na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostke cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojne w słupki papryki, fasolę, kukurydzę, pomidory. Gdy wszystko razem się poddusi dodać mięso, koncentrat. Przyprawić do smaku.
Ciepłe tortille zawijać z farszem.