Bułgarski tarator

Pyszny chłodnik!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bułgarski tarator
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 długie ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek koperku
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tarator! Połączenie kwaśnego jogurtu, ostrego czosnku i świeżego ogórka jest kompozycją, która orzeźwia i wspaniale smakuje latem. Grecy i Turcy proponują ją w formie kremu do nabierania bułką, albo jako zimny sos. Bułgarzy stworzyli wersję z orzechami, które dodają potrawie finezji. Tarator po polsku pyszny jest z tartymi rzodkiewkami lub pieczonymi burakami.

  1. Jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, wstaw do lodówki.
  2. Ogórki umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na dużych oczkach.
  3. Ząbki czosnku przepuść przez praskę, rozetrzyj z solą i oliwą.
  4. Koperek opłucz, posiekaj.
  5. Orzechy dość grubo posiekaj.
  6. Jogurt wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami, przypraw.
  7. Wstaw na godzinę do lodówki.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)