Brzoskwinie z grilla

Oryginalny sposób na podanie owoców, to owoce z grilla. Okazuje się, że na ruszt możemy wrzucać dosłownie wszystko. A grillowane owoce mogą stanowić nietuzinkowy deser, ale także być dodatkiem do niektórych mięsnych potraw z grilla.
/ 22.04.2013 06:32

Oryginalny sposób na podanie owoców, to owoce z grilla. Okazuje się, że na ruszt możemy wrzucać dosłownie wszystko. A grillowane owoce mogą stanowić nietuzinkowy deser, ale także być dodatkiem do niektórych mięsnych potraw z grilla.

Do grillowania nadają się zarówno brzoskwinie, banany, jabłka, gruszki, a nawet ananas, melon czy arbuz. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Pamiętajmy tylko, aby wybierać, zdrowe, świeże owoce.

Brzoskwinie z grilla

A poniżej znajdziecie przeróżne przepisy na brzoskwinie z grilla:

Brzoskwinie z miodowym jogurtem

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Jogurt zmieszać z cynamonem, dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać całość.

Brzoskwinie dokładnie umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki i położyć na ruszcie do grilla. Grillować około 3 minut z każdej strony.

Brzoskwinie zdjąć z grilla. Na każdej położyć łyżkę jogurtu. Polać wierzch pozostałym miodem i od razu podawać.

Brzoskwinie grillowane z winogronami

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • winogrona zielone

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie dokładnie umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Serek utrzeć z żółtkiem, cukrem i rumem. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Kremem napełnić połówki owoców. Po środku każdej ułożyć połówki winogrona. Brzoskwinie delikatnie zawinąć w folię aluminiową, tak aby nie dotykała nadzienia. Grillować ok. 20 minut.

Brzoskwinie z żurawiną

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • jagody
  • lody waniliowe

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie wypestkować, przekroić na pół. Do każdej połówki ułożyć jagody, posypać cukrem. Folię zawinąć. Ułożyć na grillu i piec około 15 minut. Podawać z gałką lodów waniliowych.

Brzoskwiniowo-drobiowe szaszłyki

Składniki:

Szaszłyki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 brzoskwinie
  • czerwona cebula

Marynata:

  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka złocistej przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • kolorowy pieprz
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć mięso i marynować w lodówce przez około 2 godziny.

Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.

Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno kurczaka, brzoskwinię oraz cebulę. Piec na grillu, aż szaszłyki będą lekko przypieczone.

Redakcja poleca

REKLAMA