Bruschetta z dynią i konfiturą

Apetyczna przekąska prosto z Włoch: bruschetta z dynią!

Weronika Kwaśniak / 3 tygodnie temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bruschetta z dynią i konfiturą
Fotolia
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • niewielka dynia
  • łyżeczka chili w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • bochenek chleba, najlepiej żytniego
  • 5 ząbków czosnku
  • opcjonalnie konfitura według uznania: np. z żurawiny lub wiśni
  • sól
  • pieprz
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bruschettę z dynią i konfiturą! To przekąska idealna na wiele okazji - my polecamy ją szczególnie na jesienne spotkanie ze znajomymi. Jeśli nie lubisz nietypowych połączeń smaków, zrezygnuj z konfitury! Możesz też zastąpić ją np. serem feta.

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Dynię przekrój, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i rozłóż na blaszce.
  3. Rozgnieć czosnek i dodaj do dyni.

Bruschetta z grilla - przepis

  1. Dodaj także sól, pieprz i chili. Skrop dynię oliwą.
  2. Piecz przez 30-40 minut, aż dynia będzie miękka i złocista.
  3. Chleb pokrój i opiekaj na patelni grillowej, aż się zezłoci.
  4. Każdą grzankę posmaruj potem czosnkiem - podziel upieczone ząbki na mniejsze cząstki i rozgnieć je na kromkach.

Bruschetta z serem halloumi i sosem teriyaki

  1. Ostudź dynię, wyjmij miąższ łyżką i rozsmaruj go na grzankach.
  2. Na wierzch dyni nanieś konfiturę lub ser feta, w zależności od tego, jaką kombinację preferujesz.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)