Bretońskie naleśniki galettes

Warto poznawać kuchnie świata!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bretońskie naleśniki galettes
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
Nadzienie:
  • 16 plasterków szynki
  • 8 jajek
  • 8 łyżek tartego żółtego sera
  • 2 mięsiste pomidory
  • pieprz
  • sól
Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 małe jajka
  • łyżka oliwy
  • ok. 3 szklanek letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na naleśniki galettes!

  1. Mąkę wymieszaj z solą i zmiksuj z taką ilością wody, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  2. Dodaj oliwę, jajka i zmiksuj.
  3. Przykryj, chłodź 1-2 godz.
  4. Przed smażeniem ciasto ponownie wymieszaj, jeśli jest za gęste, dodaj trochę wody.
  5. Smaż cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Jeśli jednak warstwa ciasta będzie grubsza, naleśnik trzeba usmażyć z obu stron (z drugiej krócej).
  6. Jajka umyj, wytrzyj.
  7. Pomidory sparz, obierz, pokrój na plasterki.
  8. Każdy plasterek szynki przekrój w poprzek na pół.
  9. Na wierzchu zaczynającego się smażyć cienkiego naleśnika, rozsmaruj białko jednego jajka.
  10. Gdy lekko się zetnie, na środek placka wyłóż żółtko, lekko posyp je solą i pieprzem, a po bokach połóż po kawałku szynki i pomidora.
  11. Posyp serem, po czym złóż dwa boki naleśnika do środka tak, by nie przykryły żółtka.
  12. Potem szybko tak samo zawiń górną i dolną część naleśnika.
  13. Zawinięte fragmenty naleśnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w rozpuszczonym maśle, zsuń naleśnik na talerz i podawaj.

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)