Na ruszcie nie musimy piec tylko mięs, ryb, warzyw, czy owoców morza. Możemy zaskoczyć naszych gości i podać grillowany deser. Owoce z rusztu, podane na gorąco z pewnością zrobią furorę podczas towarzyskiego spotkania przy grillu.
Zobaczcie jak przygotować banany z rusztu:
Grillowane banany z czekoladą
Składniki:
- 4 banany
- czekolada mleczna w kostkach
Sposób przygotowania:
Banany dokładnie umyć, nie obierać. Skórkę naciąć delikatnie w poprzek w kilku miejscach. W każde nacięcie włożyć kostkę czekolady. Każdego banana zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na ruszcie i piec, obracając je co kilka minut, przez około 15 minut.
Banany z lodami czekoladowymi
Składniki:
- 4 banany
- 4 gałki lodów czekoladowych
Sposób przygotowania:
Banany dokładnie umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na ruszcie i piec, obracając je co kilka minut, przez około 1o minut. Podawać gorące z gałką lodów czekoladowych.
Banany z kokosem
Składniki:
- 4 banany
- 4 łyżki miodu
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół, a połówki na mniejsze części. Kawałki banana obtoczyć w miodzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Piec na grillu do momentu zarumienienia się.