Empanadas, czyli argentyńskie pierogi z wieprzowiną i warzywami

empanadas fot. Adobe Stock
Empanadas to doskonała przekąska lub nawet danie główne. Przypomina nasze polskie pierogi, ale piecze się je w piekarniku.
Urszula Wilczkowska / 22.01.2020 10:21
empanadas fot. Adobe Stock

Empanadas to naprawdę wyjątkowe pierożki, które pochodzą z Argentyny. Mogą być wypełnione mięsem, warzywami, a nawet – w wersji na słodko – owocami. Następnie zapieka się je lub smaży, dzięki czemu są pyszne i chrupiące.

Jeśli lubisz próbować kuchni z całego świata, sprawdź też nasz przepis na pad thai.

Nasze empanadas mają nadzienie z wieprzowiny, papryki, cebuli i wielu, wielu przypraw. Ich przygotowanie może zająć około 100 minut, ale gwarantujemy, że ich smak jest wart każdej z nich. Jak przyrządzić tradycyjne empanadas?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g zimnego masła,
  • zimna woda,
  • 450 g polędwiczek wieprzowych,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 20 g czarnych oliwek,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzyj na drobnych oczkach tarki, całość wymieszaj.
  2. Dodaj zimną wodę – tylko tyle, by składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Gdy ciasto będzie się chłodzić, posiekaj wieprzowinę. Podgrzej z łyżką oliwy na patelni przez około 2 minuty, a następnie przełóż na talerz.
  4. Czosnek, cebulę, paprykę oraz papryczkę chili posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj wędzoną paprykę, kumin i nadal smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
  5. Oliwki posiekaj drobno.
  6. Do warzyw na patelni dodaj przecier pomidorowy. Zalej 100 ml wrzątku, dodaj oliwki, a następnie zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
  7. Redukuj wodę z patelni przez około 10 minut. Przełóż wołowinę razem z tłuszczem do warzyw, wymieszaj i całkowicie wystudź.
  8. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  9. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 14 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na kształt koła o grubości ok. 3 mm.
  10. Na każdy placek nałóż dwie łyżki nadzienia. Następnie złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Umieść empanadas na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko natłuszczonym olejem.
  11. Posmaruj każdego pierożka rozbełtanym jajkiem. Piecz przez około 25-30 minut, aż będą złote i chrupiące. Podawaj z guacamole lub salsą pomidorową. Smacznego!

Więcej pysznych dań z wieprzowiną:
Gulasz z karkówki z warzywami
Polędwiczki w sosie kurkowym
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Redakcja poleca

REKLAMA