Argentyńskie empanady

Smaki Ameryki Południowej nie tylko zaskakują. Wypróbuj przepis na argentyńskie empanady a zakochasz się w tej kuchni!

DRUKUJ PRZEPIS
Argentyńskie empanady
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:

Na ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 7 łyżek oleju kukurydzianego
  • jajko
  • 1 szkl. gorącej wody

Na farsz:

  • 45 dag wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • cebula
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oliwek
  • szczypior
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • ostra papryka
  • kumin
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na pół godziny.
  2. Podziel je na małe kawałki, uformuj z nich kule, rozwałkuj na cienkie placki.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju i maśle. Dodaj mielone mięso, rodzynki i przyprawy, przesmaż. Podlej wodą, duś ok. 10 min. Wystudź, schłodź.
  4. Wymieszaj z ugotowanymi, posiekanymi jajkami, oliwkami i szczypiorem. Farszem napełniaj pierogi, zlep. Usmaż na oleju.
Empanady można także piec. Wtedy jednak trzeba przygotować nieco inne ciasto: 1,5 szklanki mąki wsypać do miski, dodać ok. 10 dag masła i pokruszyć składniki w palcach. Stopniowo, wlewając szklankę osolonej wody, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Pozostawić je w temperaturze pokojowej przynajmniej na pół godziny. Ciasto dzielić na małe kulki i cienko je rozwałkowywać. Pierogi z farszem ułożyć w natłuszczonej blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i upiec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)