Szarlotka apple pie - przepis składniki i przygotowanie

Warto spróbować!
Weronika Kwaśniak / 17.08.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka apple pie - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag zimnego masła
  • 40 dag mąki
  • łyżeczka cukru pudru
  • ok. 1/3 szklanki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • łyżka mleka

Nadzienie:

  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szarlotkę Apple Pie!

  1. Mąkę posiekaj z masłem i szczyptą soli.
  2. Zagniatając wlej tyle wody, by powstało elastyczne ciasto.
  3. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię, chłodź 40 minut.
  4. Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry.
  5. Skrop sokiem z cytryny.
  6. Mąkę połącz z cukrem, cynamonem i gałką.
  7. Wymieszaj z jabłkami.
  8. 3/4 ciasta rozwałkuj, wylep formę o średnicy 24 cm.
  9. Nałóż jabłka.
  10. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij w nim mały otworek, przykryj jabłka.
  11. Boki dociśnij. Posmaruj mlekiem.
  12. Piecz 40 minut w temperaturze 200°C.

Zobacz inne przepisy z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA