Menu na Dzień świętego Patryka

Dziś Irlandczycy obchodzą Dzień św. Patryka. Zainspirujcie się ich kuchnią i przygotujcie prawdziwie irlandzką ucztę smaków!

Dziś Irlandczycy obchodzą Dzień św. Patryka. Zainspirujcie się ich kuchnią i przygotujcie prawdziwie irlandzką ucztę smaków!

Zobacz też: Dzień św. Patryka - historia i tradycje

17 marca - Dzień świętego Patryka - co ugotować?

Fot. Fotolia

Dzień świętego Patryka jest narodowym świętem mieszkańców Irlandii. Wówczas przywołują oni pamięć o zmarłym 17 marca 461 r. patronie swojego kraju, misjonarzu, który krzewił na Zielonej Wyspie chrześcijaństwo. Jednak zgodnie z tamtejszym powiedzeniem, że każdy tego dnia chce być Irlandczykiem („Everyone wants to be Irish on St. Patrick's Day” ), świętuje się go także w Stanach Zjednoczonych oraz w wielu państwach europejskich, w ostatnich latach także w Polsce.

John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, opowiada, że „Dzień św. Patryka Irlandczycy najczęściej rozpoczynają od uczestnictwa we mszy świętej w lokalnych kościołach. Święty Patryk jest naszym patronem i w ten sposób czcimy jego dziedzictwo. Potem rozpoczynają się uroczystości, podczas których można obserwować procesje i parady, w których uczestniczą kluby sportowe oraz szkoły. Wszędzie powiewają irlandzkie flagi, a centra miast są wypełnione ludźmi”.

Zielone piwo i nie tylko

Choć święty Patryk hulaką nie był, wręcz przeciwnie – wiódł życie głęboko religijne, to dziś na jego część Irlandczycy nie szczędzą sobie alkoholu. W pubach obowiązkowym trunkiem jest specjalnie na ten dzień barwione zielone piwo. Rozpowszechnione zostało przez potomków irlandzkich emigrantów osiadłych w Stanach Zjednoczonych. Spożywane jest ono jednak głównie przez turystów chcących koniecznie spróbować zielonego piwa. Rodowici Irlandczycy preferują swojego Guinnessa o tradycyjnej ciemnej barwie. Często porzucają go jednak w ten szczególny dla nich dzień na rzecz szklaneczki whiskey, którą także wiążą z postacią świętego Patryka. Legenda głosi, że wstąpił on do karczmy, której właścicielka nie dolewała klientom tego trunku do pełna. Święty Patryk nastraszył ją, że z tego powodu miejsce to będą nawiedzać potwory. Od tego momentu każdy gość karczmy wypijał już pełną szklankę whiskey, dziś nazywaną „dzbanem Patryka”.

Koniczyna i zielone warzywa

John Doyle przypomina, że Dzień św. Patryka to także czas, w którym dużą rolę odgrywa jedzenie: „Dzień św. Patryka przypada zawsze w Wielkim Poście. Przez te 40 dni je się mniej mięsa, pije mniej alkoholu. Jednak w Dniu św. Patryka ta zasada nie obowiązuje – Irlandię ogarnia zielone szaleństwo – zielone piwo, zielone warzywa, wszechobecne koniczynki (symbol Trójcy Świętej zawsze kojarzony z Dniem św. Patryka). Większość rodzin spotyka się i je wspólnie lunch lub obiad”. Na stołach rządzą wówczas sztandarowe potrawy i nieodłączne składniki irlandzkiej kuchni, często odwołujące się do tradycji, bo spożywane były przed wiekami przez ludność wiejską.

Zobacz: Kuchnia irlandzka - przepisy

Wśród nich obowiązkowo powinny się znaleźć:

  • ziemniaki. Zostały przywiezione na wyspę pod koniec XVI wieku z Ameryki i zdobyły taką popularność, że dziś są podawane na wszelkie sposoby – gotowane w mundurkach, tłuczone, puree. Stanowią także podstawę dwóch tradycyjnych prostych dań: champ, przyrządzanego z tłuczonych ziemniaków i cebuli, oraz colcannon. To ostatnie danie powstaje przez połączenie rozdrobnionych ziemniaków z posiekanymi liśćmi kapusty lub jarmużu i podawane jest często z boczkiem lub kaszanką. Ponadto z ziemniaków robi się Boxty, czyli słynne placki, w które zawija się często kawałki wołowiny. Nie można zapomnieć tez o słynnej zupie ziemniaczanej. Zatem gotując „po irlandzku”, bez ziemniaka ani rusz!
  • irish stew. Ten irlandzki gulasz to wyraz zamiłowania Irlandczyków do mięsa. Przygotowywany jest z duszonej baraniny lub jagnięciny, oczywiście z ziemniakami, z dodatkiem cebuli, czasem też marchewki i pietruszki.
  • coddle. To proste duszone danie narodziło się w stolicy kraju, czyli Dublinie. Odwołuje się do typowych smaków Irlandii, bo w jego skład wchodzą ziemniaki, wieprzowe parówki, bekon, które są podawane w wywarze z tych mięsnych składników. Choć dziś niełatwo zamówić tą potrawę w restauracji, to nadal często gości na rodzinnych stołach.
  • ulster fry. To irlandzkie śniadanie czasem nazywa się „zawałem na talerzu”. Nie bez powodu – składa się ono bowiem ze smażonego bekonu, wieprzowych kiełbasek, jaj sadzonych lub jajecznicy, pieczonego pomidora, white pudding lub black pudding (biała lub czarna kaszanka), hash brown, czyli placka ziemniaczanego smażonego na głębokim tłuszczu. Ponadto dodaje się też smażone pieczarki lub placki sodowe. Do picia kawa lub herbata, obowiązkowo z mlekiem. Czy ktoś by sobie życzył takie śniadanie?
  • barmbrack. To drożdżowy chlebek z dużą ilością bakalii, przyprawiony zielem angielskim i gałką muszkatołową. Smaruje się go masłem i popija herbatą.

Spoglądając na tradycyjne menu Irlandczyków, możemy poczuć z nimi silną więź. Tak jak Polacy, podstawą jadłospisu uczynili oni ziemniaki oraz mięso. Uwielbiają także gęste sycące zupy, oczywiście z ziemniakami i mięsem. Dlatego też możemy z pompą świętować Dzień św. Patryka, przygotowując potrawy z tak dobrze znanych i lubianych przez nas składników.

Przepisy dla wielbicieli kuchni irlandzkiej:

 

Na śniadanie irlandzkie

Sandwich z bekonem, sałatą i pomidorem

Składniki:

  • Dzień świętego Patryka

    kromka chleba tostowego - 4 sztuki
  • czerwona cebula - 4 plastry
  • bekon - 4 plastry
  • awokado - 0.25 sztuki
  • liść sałaty lodowej - 6 sztuk
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz cayenne - 1 łyżeczka
  • Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 1 łyżeczka

Wykonanie:

 
  • Awokado obierz, usuń pestkę i miąższ przełóż do miksera. Dodaj sok z cytryny, oliwę, pieprz cayenne i sos Knorr. Wszystko dobrze zmiksuj.
  • Kromki zarumień w tosterze, a bekon wysmaż na patelni i odsącz z tłuszczu.
  • Dwie kromki posmaruj pastą z awokado.
  • Ułóż na nich sałatę, pomidora pokrojonego w plastry oraz cebulę i bekon. Przykryj pozostałymi dwoma kromkami.

Na obiad irlandzki

Zupa ziemniaczana

Składniki:

  • Dzień świętego Patryka

    ziemniaki - 50 dekagramów
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Rosół wołowy Knorr
  • koperek
  • Przyprawa w płynie Delikat Knorr
  • tłuszcz do smażenia
  • cebula - 10 dekagramów
  • ziele angielskie
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • liść laurowy

Wykonanie:

  • Zagotuj 1,5 l wody i dodaj kostki rosołowe Knorr.
  • Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W wywarze ugotuj obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Obierz cebulę obierz, drobno posiekaj. Usmaż, następnie oprósz mąka i zasmaż.
  • Połącz cebulę z ziemniakami.
  • Dopraw do smaku Przyprawą w płynie Delikat Knorr i gotuj 10 minut. Zupę ziemniaczaną podawaj posypaną koperkiem.

Gulasz z jagnięciny

Składniki:

  • Dzień świętego Patryka

    Fix Soczysty Schab w sosie winnym Knorr - 2 opakowania
  • ser feta - 100 gramów
  • Sos sałatkowy włoski Knorr
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • jagnięcina (np.udziec) - 800 gramów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • marchew - 300 gramów
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • szałwia - 1 sztuka
  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • rozmaryn - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • czarny pieprz - 5 szczypt
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 3 sztuki

Wykonanie:

 
  • Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzycentymetrową kostkę i obsmaż w garnku.
  • Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w dużą kostkę. Marchew, cebulę i oliwki dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej 500 ml zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos winny z 2 opakowań Fixu Knorr w 300 ml wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze ok. 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  • Przygotuj sałatkę: Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.
  • Paprykę, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

Irlandzkie przekąski do piwa

Kurczak w panierce z krakersów

Składniki:

  • Dzień świętego Patryka

    filet z kurczaka - 1 kilogram
  • jogurt - 20 mililitrów
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • majonez - 3 łyżki
  • Krakersy pikantne - 50 dekagramów

Wykonanie:

  • Filety pokroić w paski. Zalać jogurtem, przykryć i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Krakersy pokruszyć i obtoczyć w nich każdy kawałek kurczaka.
  • Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w temp. 200 stopni
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.

Źródło: Materiały prasowe Knorr

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)