30 aromatycznych przepisów na zupę krem

Zupa krem to gęste i sycące danie, które przygotujesz z produktów dostępnych codziennie w swojej lodówce – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
30 aromatycznych przepisów na zupę krem fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Zupa krem przyrządzana na bazie warzyw z dodatkiem owoców to ciekawa propozycja pierwszego dania, które idealnie syci i jest źródłem błonnika pokarmowego. Możemy użyć warzyw korzeniowych, takich jak marchew, seler lub pietruszka a także słodkiej dyni czy roślin strączkowych, jak groszek. Do dekoracji i podkreślenia smaku zupy krem warto dorzucić podprażone pestki dyni lub słonecznika.

Zupa krem z buraków: przepis

Oto składniki na zupę krem z buraków:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 3 szklanki wywaru drobiowego
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 buraki podłużne
  • 2 ziemniaki
  • liście laurowe
  • 3 łyżki śmietany

Jak zrobić zupę krem z buraków?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondlu i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę przez około 3 minuty. Dolewamy wywar i resztę składników do rondla. Gotujemy całość przez około 20 minut. Gdy całość zmięknie i ostygnie miksujemy na gładkie puree za pomocą blendera. Tak przygotowaną zupę krem dekorujemy śmietaną. Chcąc urozmaicić danie możemy podprażyć pestki dyni lub słonecznika i dodać do całości.

Zupa krem z zielonego groszku: przepis

Oto składniki na zupę krem z zielonego groszku:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opakowanie mrożonego groszku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondlu i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę. Smażymy przez około 5 minut. Dolewamy wywar, szczyptę soli, pieprzu i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy zielony groszek i gotujemy przez 8 minut. Całość miksujemy na gładką masę, gdy tylko ostygnie. Tak przygotowana zupa krem może być podawana również z pieczonymi grzankami lub podprażonymi nasionami słonecznika.

Zupa krem z białych warzyw: przepis

Oto składniki na zupę krem z białych warzyw:

  • puszka kukurydzy
  • pół główki selera
  • pół kalafiora
  • pęczek białych szparagów
  • średnia cebula
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • pół szklanki wody
  • szczypta kminu
  • łyżka mąki

Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?

Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę. Dokładnie oczyszczamy i obmywamy warzywa. Kroimy na drobną kostkę seler, kalafior, szparagi i podsmażamy również na maśle. Dorzucamy kukurydzę. Do garnka wlewamy mleko, wodę i doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy przez 20 minut do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy całość blenderem. Tak przygotowaną zupę krem podajemy z podprażonymi orzechami.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)