20 przepisów na aromatyczne warzywa

Warzywa to źródło błonnika pokarmowego, witamin oraz minerałów, które warto wprowadzać do naszej diety jak najczęściej. Sprawdź nasze przepisy na danie z warzywami!

/ 4 miesiące temu
20 przepisów na aromatyczne warzywa Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Stosując lekkostrawną dietę warto urozmaicić ją o warzywa gotowane na parze, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Pieczone w piekarniku lub grillowane doskonale komponują się z pieczoną wołowiną lub drobiem. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na aromatyczne warzywa!

Warzywa na grilla

Oto składniki na warzywa z grilla:

  • 2 papryki
  • dynia
  • 2 średnie cukinie
  • bakłażan
  • 5-6 pieczarek
  • średnia cebula
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Jak zrobić warzywa z grilla?

Paprykę dokładnie myjemy i wydrążamy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię dzielimy na 5 cm krążki. Pieczarki obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. Cebulę rozkrawamy i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę i oprószamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przekładamy do folii aluminiowej i dorzucamy rozmaryn. Pieczemy całość w pakunku foliowym nakłutym widelcem. Pieczemy na rozgrzanej kratce grilla przez 25 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale komponują się z pieczonym mięsem.

Warzywa na parze

Oto składniki na warzywa na parze:

  • łyżka masła
  • czosnek
  • starta skórka z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • brokuły
  • marchewki
  • kalafior

Jak zrobić warzywa na parze?

Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy razem z masłem i starta skórką z limonki. Brokuły i kalafiora dzielimy na różyczki i dokładnie przemywamy pod bieżącą wodą. Marchewki obieramy i kroimy w słupki lub talarki. Nacieramy warzywa solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Na koniec polewamy masłem z dodatkami. Tak przygotowane warzywa są doskonałym dodatkiem do gotowanego mięsa lub samodzielne danie dietetyczne.

Pieczone warzywa

Oto składniki na pieczone warzywa:

  • dynia piżmowa
  • 3 papryki
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić pieczone warzywa?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Dynię piżmową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę wydrążamy. Ziemniaki obieramy i tniemy w plasterki. Cebulę przekrawamy w pół i rozdzielamy na krążki. Wszystkie warzywa wykładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posypujemy szczyptą soli i pieprzem. Układamy między warzywami gałązki tymianku. Całość pieczemy przez 40 minut do miękkości. Tak przyrządzone warzywa doskonale smakują w towarzystwie sosu czosnkowego i drobiu.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową i poznaj 13 przepisów z tym warzywem!
Dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową i poznaj 13 przepisów z tym warzywem!
Fasolka szparagowa ma w sobie dużo witaminy C oraz błonnika. Cechuje ją niska kaloryczność. Warto ją jeść!
Warzywny gulasz rodem z Węgier - sprawdź nasze przepisy na leczo
Warzywny gulasz rodem z Węgier - sprawdź nasze przepisy na leczo
Leczo to warzywny gulasz, który świetnie sprawdza się na letni, lekki obiad dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!
Placki z soczewicy z warzywną salsą
Placki z soczewicy z warzywną salsą
Ta przekąska zachwyci nie tylko wegetarian: wypróbuj placki z soczewicy z warzywną salsą!
Podpowiadamy jak jeść zdrowo! 15 najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców
Podpowiadamy jak jeść zdrowo! 15 najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców
Wiecie dokładnie, co ląduje na waszych talerzach?
Czarny makaron z warzywami
Czarny makaron z warzywami
Danie zaskakujące wizualnie, ale przy tym kuszące pysznym smakiem: oto czarny makaron z warzywami!
Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami
Dynia zapiekana z kuskusem i warzywami
Możesz dorzucić również pierś z kurczaka! Oto pyszny pomysł na jesienny obiad: dynia zapiekana z kuskusem i warzywami!
Kasza z kiełbasą i warzywami
Kasza z kiełbasą i warzywami
Rozgrzewający i naprawdę sycący obiad: oto pyszna kasza z kiełbasą i warzywami!
Ratatouille warzywne
Ratatouille warzywne
Bakłażan, cukinia, pomidory, papryka: oto pyszne ratatouille warzywne!
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami
Pyszne śniadanie, podwieczorek lub kolacja!
Polędwiczki zapiekane z warzywami
Polędwiczki zapiekane z warzywami
Dodaj też ser mozzarella!
Francuskie koperty z warzywami
Francuskie koperty z warzywami
Dodaj też czosnek i ser feta!
Tort naleśnikowy z warzywami
Tort naleśnikowy z warzywami
Polecamy zwłaszcza z marchewką i selerem!
Zupa warzywna z pulpetami
Zupa warzywna z pulpetami
Między innymi z ryżem, cukinią i marchewką!
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Marchewka, brokuły i kalafior!
Rożki z warzywami i serem
Rożki z warzywami i serem
Kruche - z ciasta francuskiego!
Warzywa zapiekane pod kołderką
Warzywa zapiekane pod kołderką
Kalafior, brokuły, bakłażan i marchewka!
Pieczone pierogi z warzywami
Pieczone pierogi z warzywami
Pyszny pomysł na obiad!
Calzone z warzywami
Calzone z warzywami
Pyszny pomysł na bezmięsny obiad!
Miseczki z kiełbasy z sałatką warzywną
Miseczki z kiełbasy z sałatką warzywną
Niedroga, ale efektowna przystawka!
Szczupak duszony z warzywami
Szczupak duszony z warzywami
Wykwintna przystawka!
Wołowina w sosie z wina, ziół i warzyw
Wołowina w sosie z wina, ziół i warzyw
Idealna na świąteczny obiad!
Gulasz z cukinią, marchewką, cebulą i pomidorami
Gulasz z cukinią, marchewką, cebulą i pomidorami
Koniecznie spróbuj - pomysł na pyszny obiad.
Sałatka z grillowanych warzyw - Kasia gotuje z Polki.pl
Sałatka z grillowanych warzyw - Kasia gotuje z Polki.pl
Dania z grilla to nie tylko karkówka, kiełbasa czy ryby. To również świetne grillowane warzywa, które idealnie uzupełnią zestaw dań przygotowanych na majówkową imprezę!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)