Szparagi - przepisy na przystawki, zupy i dania główne

Szparagi przepisy fot. Adobe Stock, anna_shepulova
Najszybszy przepis na szparagi to przygotowanie ich na grillowej patelni albo upieczenie w piekarniku. Jeśli chcesz podać ugotowane szparagi, zielone gotuj 8-11 minut, a białe około 15 minut.
Weronika Kwaśniak / 05.05.2021 09:12
Szparagi przepisy fot. Adobe Stock, anna_shepulova

Najpopularniejszym przepisem na szparagi jest podanie ich z szynką parmeńską lub jajkiem w koszulce. Ale szparagi możesz również dodać do risotto, makaronów i przygotować z nich pyszną zupę. 

Spis treści:

  1. Jak wybrać szparagi?
  2. Jak je przygotować do gotowania?
  3. Jak gotować szparagi?
  4. Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?
  5. Przepisy na szparagi

Jak wybrać szparagi?

Główki powinny być dokładnie zamknięte, a końcówki leciutko wilgotne. Świeże szparagi powinny być jędrne, a przy pocieraniu muszą skrzypieć. Po zakupie wolno przechowywać maksymalnie 2-3 dni (najlepiej zawinięte w wilgotną ściereczkę).

Jak je przygotować do gotowania?

Umyj szparagi i osusz. Zielone szparagi nie muszą być obierane, ale obetnij zdrewniałe końcówki - pod naciskiem same złamią się w odpowiednim miejscu. Natomiast białe szparagi koniecznie pozbaw również zgrubiałej skórki na łodygach.

Najwygodniej zrobić to za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw. Obetnij też zdrewniałe końcówki - zazwyczaj obejmują one około 1/4-1/3 długości całego warzywa.

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi? Najlepiej w wysokim garnku, tak aby mogły być podgrzewane w pozycji pionowej. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody - są tak miękkie, że wystarczy działanie pary unoszącej się z garnka.

Jeśli nie masz jednak odpowiedniego garnka, możesz ugotować szparagi w pozycji poziomej. Wrzątek powinien być osolony, ale z niewielkim dodatkiem cukru.

Jeśli decydujesz się na przyrządzanie szparagów "na stojąco", musisz gotować pod przykryciem - para zmiękczy wtedy główki. Ile gotować szparagi? Zielone należy gotować 8-11 minut, a białe około 15 minut.

Co zrobić, żeby szparagi nie były gorzkie?

W zależności od sposobu przygotowania i podania jedna z najlepszych najbardziej uniwersalnych metod będzie hartowanie. Po ugotowaniu szparagów al dente, wystarczy przełożyć je do miski z lodem, aby zakończyć proces gotowania wewnątrz łodyg. To zapobiegnie wytrącaniu się gorzkiego, lekko siarkowego posmaku.

Jeżeli chcesz z nich wydobyć naturalna słodycz, po ugotowaniu podsmaż je na maśle z odrobiną soli - to najprostszy przepis na szparagi. W ten sposób podaj szparagi do makaronu, jako przystawkę lub na kanapki z pastą warzywną.

Przepisy na szparagi

Szparagi możesz podać na śniadanie, obiad i kolację. Pysznie smakują razem z ciastem francuskim, owinięte w szynkę albo jako dodatek do makaronu. Jednym z najszybszych przepisów na szparagi jest przygotowanie z nich pysznej aromatycznej zupy.

Przepisy na szparagi na śniadanie i kolację

Szparagi na śniadanie to doskonały pomysł na leniwą niedzielę. Najprostszym przepisem jest przygotowanie ich na grillowej patelni, a następnie owinięcie szynką lub boczkiem.

Możesz je również serwować na tostach z dodatkiem jajka - sadzonego lub w koszulce, albo dodać do jajecznicy.

szparagi na kolację
szparagi na kolację/fot. Adobe Stock;anna_shepulova

Przepis na zupę ze szparagów

Szukasz prostego przepisu na szparagi? Przygotuj z nich zupę na bazie warzywnego bulionu i śmietany z dodatkiem pora i czosnku.

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 por,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypiorek do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło. 
  2. Dodaj posiekanego pora i chwilę przesmaż.
  3. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Całość zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj pokrojone w kawałki szparagi i gotuj przez kolejne 7-8 minut.
  5. Zupę dopraw tymiankiem i zabiel śmietaną.
  6. Zupę ze szparagów możesz podać również w wersji krem - wystarczy dodać nieco mniej bulionu i zmiksować ją blenderem.

zupa szparagowa przepis
zupa szparagowa/fot.Adobe Stock;marysckin

Przepisy na dania główne ze szparagami

Szparagi z łososiem to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Rybę zamarynuj w sosie sojowym i soku z cytryny i smaż na maśle klarowanym. Szparagi ugotuj i podaj z sosem holenderskim.

Jeśli wolisz drób, przygotuj piersi z kurczaka ze szparagami razem z młodymi ziemniakami. Świetnym przepisem na szparagi zielone jest również tarta z suszoną szynką na bazie ciasta francuskiego.

Więcej przepisów na szparagi:

Szparagi w szynce z sosem - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce z sosem - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce serwuj z majonezowym sosem. Do tej przekąski najlepiej wykorzystać szynkę parmeńską lub konserwową albo wędzony boczek.
Jak zrobić szparagi z piersią z kurczaka - najlepszy i najprostszy przepis!
Jak zrobić szparagi z piersią z kurczaka - najlepszy i najprostszy przepis!
Szparagi z piersią z kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni. Wybierz zieloną, białą lub fioletową odmianę. Ugotuj je w wodzie, a drób podsmaż na złoty kolor. Możesz upiec ją także w folii, by była soczysta.
Sałatka ze szparagami i makaronem - prosty przepis
Sałatka ze szparagami i makaronem - prosty przepis
Sałatka ze szparagami, makaronem i piersią kurczaka świetnie komponuje się z sosem majonezowym. Dodaj też groszek zielony i udekoruj całość listkami bazylii.
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Polecamy zwłaszcza w wersji z makaronem tagliatelle! Proste i niewymagające danie, które zabierzesz na lunch do pracy lub szkoły. Najlepsze w sezonie!
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Pyszne szparagi zapiekane!
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Szparagi z szynką - przepis, składniki i przygotowanie
Szparagi z szynką - przepis, składniki i przygotowanie
Szparagi z szynką nadają się idealnie na dietetyczne śniadanie lub kolację!
Sałatka z ryżem, łososiem i szparagami - przepis
Sałatka z ryżem, łososiem i szparagami - przepis
Sezon na szparagi trwa, więc koniecznie przygotuj sałatkę ze szparagami i ryżem! Sprawdź przepis!
Sos do szparagów - 3 proste przepisy
Sos do szparagów - 3 proste przepisy
Sezon szparagowy w pełni. Zobaczmy więc, jakie sosy komponują się najlepiej ze smakiem pysznych szparagów!
Szparagowy krem z bazylią - przepis
Szparagowy krem z bazylią - przepis
Szparagowy krem z bazylią z serowymi kluseczkami będzie smakował wspaniale, jeśli do przygotowania tej potrawy użyjesz sera Bursztyn lub Grana Padano.
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Aby krem ze szparagów miał przyjemny, słodkawy smak, zupę ugotuj z dodatkiem zarumienionej cebulu. Przesmażoną zalej bulionem, dodaj szparagi, ugotuj i zmiksuj.
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Przepisy Magdy Gessler - tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami
Tarta z ricottą, oscypkiem i szparagami przepisu Magdy Gessler zachwyci podniebienia Twoich najbliższych! Sprawdź przepis!
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Prosty, pyszny i zdrowy posiłek. Znakomity w sezonie szparagowym. Zarówno zielone szparagi jak i łososia grilluje się bardzo szybko.
Terrina z krewetkami i szparagami - przepis
Terrina z krewetkami i szparagami - przepis
Terrina z krewetkami i szparagami to bardzo dobry pomysł na danie z pysznymi nowalijkami i owocami morza!
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki można polać sosem beszamelowym i zapiec. Sprawdź przepis na tę wiosenną pyszność!
Zupa krem ze szparagów - przepis
Zupa krem ze szparagów - przepis
Smak zupy uda ci się zaostrzyć dodając do niej kilka kropli sosu tabasco.
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Galaretka ze szparagami i jajkiem
Szparagi to warzywa sezonowe, które znane są ze swoich wielu właściwości leczniczych. Zawierają także wiele niezbędnych składników odżywczych. Dlatego powinny stać częściej znajdować się w naszym menu, np. pod postacią galaretki ze szparagami i jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA