POLECAMY

Idealny na uroczysty obiad: 27 przepisów na schab pieczony

Schab pieczony możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów: zobacz najlepsze przepisy!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Idealny na uroczysty obiad: 27 przepisów na schab pieczony fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Schab pieczony to mięso, które pasuje na wiele okazji. Jest idealny na Boże Narodzenie, jako potrawa wielkanocna, a także jako podstawa menu na komunię. Największym problemem przy pieczeniu schabu jest pilnowanie, aby nie stał się zbyt suchy. To mięso jest zazwyczaj niezbyt soczyste, więc podczas obróbki termicznej może stać się wręcz łykowate i wiórowate. Schab pieczony warto więc przyrządzać w rękawie - folia zatrzyma wilgoć w mięsie i sprawi, że soki nie odparują.

Najpopularniejsze rodzaje tej potrawy to np. schab pieczony w skorupce orzechowej, pieczony schab z pastą ziołową, a także pieczony schab z wiśniami.

Przepis na schab pieczony w glazurze z brandy

Oto składniki na schab pieczony w glazurze z brandy:

  • 1 kg schabu,
  • 4 łyżki dżemu z fig,
  • 1/4 szklanki brandy,
  • 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
  • łyżka melasy,
  • szczypta tymianku,
  • ok. 10 śliwek suszonych,
  • sól,
  • pieprz.

Jak upiec schab w glazurze z brandy? Schab opłucz, włóż na 10 minut do osolonej wody. W rondelku umieść dżem figowy, brandy, cukier, melasę, tymianek i szczyptę soli. Zagotuj, gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu, wystudź.

Schab osącz, w środku zrób nacięcie, napełnij je śliwkami. Przełóż do rękawa foliowego, wlej marynatę. Wstaw na 8-10 godzin do lodówki. Co parę godzin mięso obróć. Po upływie wyznaczonego czasu mięso wyjmij z marynaty, włóż do brytfanny, oprósz pieprzem, podlej wodą. Piecz około 60 minut w temperaturze 190 stopni C, smarując mięso co jakiś czas marynatą (po ostatnim smarowaniu piecz jeszcze przez co najmniej 10 minut). Schab pieczony wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 15 minut.

Przepis na schab pieczony z jabłkami

Oto składniki na schab pieczony z jabłkami:

  • 1,2 kg schabu bez kości,
  • 2 czerwone jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • pół cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przyrządzić schab pieczony z jabłkami? Schab natnij głęboko ostrym nożem w poprzek włókien, w odstępach co mniej więcej centymetr. Mięso natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Jabłka umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, miąższ ze skórką pokrój w dość grube plastry. Przekładaj nimi plastry schabu. Oprósz solą i pieprzem. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem i łyżką wody. Posmaruj nim plastry jabłek, na wierzchu połóż gałązki tymianku. Mięso obwiąż nicią bawełnianą, tak by plastry do siebie przylegały.

Schab ułóż w brytfance, warto użyć też rękawa do pieczenia. Skrop olejem. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Kiedy schab pieczony lekko się przyrumieni, podlej winem i sokiem jabłkowym oraz olejem. Piecz jeszcze przez około 45 minut, polewając co pewien czas powstałym sosem.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc

Poniżej znajdziesz jeszcze 27 przepisów na schab pieczony:

Świąteczny schab z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Świąteczny schab z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Zobacz przepis na świąteczny schab z owocami - możesz go serwować na ciepło lub na zimno!
Schab z papryką i szpinakiem
Schab z papryką i szpinakiem
Zobacz przepis na soczysty schab!
Schab ziołowo-serowy
Schab ziołowo-serowy
Mięso idealne na wiele okazji!
Schab w ziołach
Schab w ziołach
Ze świeżymi i suszonymi ziołami!
Schab przekładany
Schab przekładany
Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Schab z owocami
Schab z owocami
Z suszonymi morelami, figami i śliwkami!
Schab z ziołami i czosnkiem
Schab z ziołami i czosnkiem
Bardzo aromatyczny!
Schab ze śliwką
Schab ze śliwką
Pomysł na elegancki obiad!
Schab w słonince
Schab w słonince
Aromatyczne i delikatne mięso!
Aromatyczny schab marynowany
Aromatyczny schab marynowany
Pomysł na odświętny obiad!
Pieczony schab z ziołową pastą
Pieczony schab z ziołową pastą
Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem!
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach
Pieczeń ze schabu z czosnkiem i ziołami na pomidorach zachwyci twoich najbliższych! Przygotuj ją na rodzinne przyjęcie! Sprawdź przepis!
Schab w musztardzie
Schab w musztardzie
Przygotuj schab w musztardzie i podaj go z pysznym ryżem! Sprawdź przepis!
Schab z farszem marchwiowo-serowym
Schab z farszem marchwiowo-serowym
Delikatny i pełen smaku schab z farszem marchwiowo-serowym to dobry pomysł na nieco odmienioną pieczeń świąteczną. Sprawdź nasz przepis!
Schab pieczony faszerowany fetą
Schab pieczony faszerowany fetą
Pieczony schab faszerowany fetą doskonale smakuje na zimno podany z pikantnym sosem. Zobacz sama!
Schab w orzechowej posypce
Schab w orzechowej posypce
Do obsmażenia mięsa najlepiej nadaje się olej rzepakowy.
Schab z jabłkami
Schab z jabłkami
Najlepszymi odmianami jabłek do mięsa są: antonówka, szara reneta oraz boiken.
Pieczony schab z chili w kolorowym pieprzu - przepis
Pieczony schab z chili w kolorowym pieprzu - przepis
Pieczony schab z chili to idealne danie na chłodne dni. Rozgrzewa i poprawia nastrój. A do tego jak smakuje!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)