POMARAŃCZA: co zrobić z pomarańczy, sok z pomarańczy i inne

naleśniki, maleśnik, pomarańczy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Pomarańcza to świetny składnik deserów i idealny dodatek do mięs. Zobacz nasze inspiracje!
Weronika Kwaśniak / 23.06.2017 16:55
naleśniki, maleśnik, pomarańczy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pomarańcza to jeden z najbardziej lubianych owoców. Nie tylko ze względu na swój smak, ale również na właściwości - to prawdziwa bomba pełna witaminy C! Sezon na pomarańcze trwa wtedy, gdy w naszym kraju cierpimy akurat na brak owoców sezonowych. Najlepsze cytrusy można kupić podczas zimowych miesięcy. A co zrobić z pomarańczy? Chociaż pyszne są jedzone na surowo, wiele osób przyrządza z nich smakowity, zdrowy sok. Pomysłów jest jednak wiele - pomarańcza to idealny składnik wielu deserów... i nie tylko!

Przepis na naleśniki z pomarańczą

Oto składniki na naleśniki z pomarańczą:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • szklanka mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego

Na nadzienie:

  • 3 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • odrobina świeżego, startego imbiru,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka rodzynek.

Jak zrobić naleśniki z pomarańczą? Składniki ciasta naleśnikowego wymieszaj. Smaż na rozgrzanej, leciutko natłuszczonej patelni z powłoką nieprzywieralną. Przewracaj naleśniki na drugą stronę, kiedy tylko przy potrząśnięciu patelnią na boki naleśnik będzie się poruszał, czyli przestanie przywierać do patelni.

Pomarańcze sparz, zetrzyj skórkę z jednej, resztę obierz, wytnij miąższ. Na rozgrzaną oliwę wrzuć skórkę pomarańczową, następnie cząstki pomarańczy chwilkę duś i dodaj miód, cynamon oraz imbir. Możesz też dodać rodzynki. Powstałym farszem posmaruj naleśniki i składaj.

Czytaj też na temat wartości odżywczych pomarańczy

Przepis na rogaliki z pomarańczą

Oto składniki na rogaliki z pomarańczą:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 30 dag dżemu pomarańczowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • jajko.

Jak zrobić rogaliki z pomarańczą? Pomarańcze obierz, powycinaj z niej cząstki pomarańczy bez błonek, osącz z nadmiaru soku. Ciasto rozwiń i potnij na trójkąty prostokątne. Po dwa trójkąty sklejaj razem za pomocą roztrzepanego jajka. Na kawałkach ciasta rozsmaruj dżem pomarańczowy. Na dżemie ułóż kawałki pomarańczy i posyp bułką tartą.

Rogi trójkątów posmaruj roztrzepanym jajkiem. Trójkąty zwiń w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Rogaliki przełóż na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po wystudzeniu zdejmij z blachy i przełóż na paterę.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Sprawdź poniżej więcej przepisów z pomarańczą:

Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler - przepis na wielkanocne ciasto
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler - przepis na wielkanocne ciasto
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler to gwarancja udanego wypieku na Wielkanoc. Spód mazurka wielkanocnego piecz przez 20 minut, pomarańczową masę przygotuj ze skórek i z soku.
Likier pomarańczowo kawowy - przepis składniki i przygotowanie
Likier pomarańczowo kawowy - przepis składniki i przygotowanie
Lubisz domowe nalewki? Zimą możesz przygotować smaczny likier pomarańczowo-kawowy!
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Czekoladowy sernik z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Idealny wypiek na bożonarodzeniowy stół: aksamitny czekoladowy sernik z pomarańczami!
Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Rolada czekoladowa z pomarańczami - przepis składniki i przygotowanie
Efektowny deser: wypróbuj roladę czekoladową z pomarańczami!
Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie
Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie
Skorzystaj z pełni sezonu na cytrusy: przygotuj pyszną galaretkę pomarańczową!
Jak przyrządzić okonie - przepis na nietypowe danie z ryb
Jak przyrządzić okonie - przepis na nietypowe danie z ryb
Nietypowe danie rybne z... pęczotto!
Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie
Babka pomarańczowa - przepis składniki i przygotowanie
Idealny pomysł na wielkanocny wypiek!
Mazurek pomarańczowy - przepis video
Mazurek pomarańczowy - przepis video
Idealny wielkanocny wypiek!
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!
Naleśniki z pomarańczami
Naleśniki z pomarańczami
Smak naleśników będzie zależeć także od tego, czy pomarańcze są dojrzałe!
Muffinki pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe
Specjalnie dla wszystkich wielbicieli babeczek!
Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej - przepis
Szynka w glazurze pomarańczowo-imbirowej - przepis
Do glazury możesz użyć ciemnego cukru trzcinowego – ma wyjątkowy aromat. Dzięki niemu pieczeń posmakuje nawet najbardziej wybrednym świątecznym gościom.
Mazurek pomarańczowy - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis
Pamiętaj, że przygotowując to ciasto oszczędzisz czas, korzystając z gotowej konfitury pomarańczowej...
Schab duszony w pomarańczach - przepis
Schab duszony w pomarańczach - przepis
Mięso będzie bardziej kruche, gdy wcześniej włożysz je na dobę do zamrażarki. Spróbuj schabu w owocach!
Szynka w pomarańczach - przepis
Szynka w pomarańczach - przepis
Szynka będzie bardziej aromatyczna, jeśli obłożysz ją pomarańczami kwadrans przed końcem pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA