POLECAMY

10 dań z sosem pesto

Pesto to jeden z najbardziej znanych sosów kuchni włoskiej. Zobacz nasz propozycje dziesięciu dań z tego pysznego sosu!

Pesto jest - zaraz po bolognese - najbardziej znanym sosem kuchni włoskiej. Początkowo wyrabiano go z bazylii oraz orzeszków pinii, dolewano oliwy, dożucano parmezan i szczyptę soli. Tak przygotowanym sosem pesto alla gevovese (nazwa pochodzi od Genui, w której wymyślono skład tej potrawy) polewano jak zwykle wspaniały w tej części Europy makaron. W innej części Włoch z kolei - na Sycylii - powstało czerwone pesto alla siciliana, którego smak bazuje na aromatycznych suszonych na słońcu pomidorkach oraz tradycyjnych przyprawach.

Dziś pesto dodawane jest nie tylko do dań z makaronem. Możemy znaleźć je w zapiekankach, na grzankach, kanapkach czy w zupie. Sam skład sosu również przeszedł wiele transformacji. Znane jest na przykład pesto z zielonego groszku czy ostrej papryki.

Zobacz 10 przepisów na pyszne dania z pesto!

Grzanki z pesto z orzechów
Grzanki z pesto z orzechów
Przekąski, jakimi są grzanki, można urozmaicić dodając do nich orzechowe pesto.
Pesto rosso - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto rosso - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto rosso, czyli czerowane pesto z dodatkiem suszonych pomidorów, to sos pochodzący prosto z Sycylii. Idealny do dań z makaronem! Spróbuj!
Orzo z bazyliowym pesto
Orzo z bazyliowym pesto
Pyszne danie z prawdziwym pesto!
Sznycle indycze z pesto
Sznycle indycze z pesto
Taki indyk zawsze się udaje. Spróbuj!
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Pesto z zielonego groszku i migdałów - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Spróbuj, jak może smakować pesto oraz makaron własnej roboty!
Pesto z penne - przepis
Pesto z penne - przepis
Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się 
z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.
Tymbaliki szpinakowe z pesto
Tymbaliki szpinakowe z pesto
Tymbaliki można podawać na wczesną kolację lub jako lekką przekąskę
Francuskie ślimaczki z sosem pesto
Francuskie ślimaczki z sosem pesto
Wyśmienita przekąska!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/2 miesiące temu
ja teraz ciągle pesto mixuje rózne bardzo nawet z liści rzodkiewki, kupilismy robota kohersen mycook i teraz sie chce to robic bo raz dwa:)
/2 miesiące temu
Słowo 'dorzucano' pisze się przez rz a nie jak w artykule przez ż ! Przed publikacją warto sprawdzić pisownię.
/6 miesięcy temu
Ja też stawiam na Primo Gusto. Nigdy nie umiem doprawić odpowiednio domowego pesto, a to od Primo Gusto jest pyszne.
POKAŻ KOMENTARZE (5)