POLECAMY

Wielkanocny hit: 36 przepisów na pyszny pasztet

Na Wielkanoc tradycyjnie przyrządza się pasztet z królika, ale nasze przepisy prezentują też inne wersje - są wśród nich nawet pomysły wegetariańskie!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
Wielkanocny hit: 36 przepisów na pyszny pasztet fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Pasztet to jedno z dań, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Chociaż tradycyjnie przyrządza się go z królika, drobiu lub wieprzowiny, coraz częściej wśród świątecznych potraw można spotkać także pasztety wegetariańskie: z jajek, z ciecierzycy, z selera, z cukinii lub z marchewki. Danie można serwować na ciepło lub na zimno, a piecze się je zazwyczaj w kąpieli wodnej. Bardzo popularny jest także pasztet w cieście.

Przepis na pasztet w cieście

Oto składniki na pasztet w cieście:

Na ciasto:

  • 60 dag mąki,
  • 24 dag masła,
  • ok. 200 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Na pasztet:

  • 5 dag orzechów włoskich,
  • cebulka,
  • 5 dag smalcu,
  • 60 dag fileta z indyka,
  • 15 dag słoniny,
  • 12 dag surowej szynki,
  • 250 ml kremówki,
  • jajko,
  • 2 gałązki tymianku,
  • mielony imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz

Na galaretkę:

  • 250 ml bulionu drobiowego,
  • 1 dag żelatyny.

Jak zrobić pasztet w cieście? Mąkę przesiej, zagnieć z masłem, wodą, 2 jajkami i solą. Zawiń w folię, włóż na 2 godziny do lodówki. Składniki farszu schłodź. Orzechy praż 5 minut w 180 stopniach C, wystudź, obierz. Cebulę pokrój w piórka, zrumień na smalcu. Filet, słoninę i szynkę pokrój w paski, posól. Dodaj cebulę, wstaw na 30 minut do lodówki. Zmiel, schłodź. Znów zmiel, schłodź. Pasztet dopraw, wymieszaj ze śmietanką i jajkiem, przetrzyj przez sito. Dodaj pokruszone orzechy, schłodź.

Ciastem wyłóż formę, nałóż pasztet, przykryj ciastem. Na środku wykrój otwór, włóż w niego kominek z folii aluminiowej. Udekoruj ciastem, posmaruj jajkiem, piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni C, a potem 40 minut w temperaturze 160 stopni C. Wystudź pasztet, przez otwór wlej tężejący bulion z rozpuszczoną żelatyną, schłodź.

Przepis na pasztet domowy z wieprzowiny

Oto składniki na pasztet wieprzowy:

  • 70 dag mięsa wieprzowego od szynki,
  • 30 dag boczku,
  • 30 dag wątróbki,
  • 3 jajka,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka majeranku,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić pasztet wieprzowy? Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą, dodaj przyprawy oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, aż będzie miękkie. Mięso wyjmij z wywaru, wywar pozostaw. Boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj boczek i całość duś przez 15 minut. Na koniec dodaj wątróbkę i duś jeszcze 5 minut.

Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem. Wbij jajka i wymieszaj. Jeśli masa jest za sucha, to dodaj trochę wywaru z gotowania wieprzowiny. Formę do pasztetu posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę mięsną przełóż do formy, wyrównaj. Wstaw do większej formy z wodą. Piecz pasztet przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz więcej przepisów wielkanocnych

Sprawdź poniżej jeszcze 36 przepisów na pasztet:

Bezmięsny pasztet na święta
Bezmięsny pasztet na święta
Jego bazą jest seler i... migdały! Zobacz przepis na pyszny bezmięsny pasztet!
Bezmięsny pasztet z grzybów
Bezmięsny pasztet z grzybów
Pasztet z grzybów to idealny pomysł na świąteczne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa!
Bezmięsny pasztet z jajek
Bezmięsny pasztet z jajek
Z natką i ziołami - nie tylko na Wielkanoc!
Pasztet z orzechami
Pasztet z orzechami
Delikatne mięso i chrupiące orzechy!
Pasztet z cebulą
Pasztet z cebulą
Idealny na świąteczny stół!
Pasztet delikatny z galaretą
Pasztet delikatny z galaretą
Esencja wielkanocnego smaku!
Pasztet w paski
Pasztet w paski
Efektowny i pyszny!
Pasztet z pieprzem
Pasztet z pieprzem
Bez niego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy!
Pasztet z pieczarkami
Pasztet z pieczarkami
Subtelny i kruchy!
Pasztet pieczony w boczku
Pasztet pieczony w boczku
Prawdziwy smak Wielkanocy!
Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy
Niezastąpiony na wielkanocnym stole!
Wielkanocny pasztet z zielonej soczewicy – przepis
Wielkanocny pasztet z zielonej soczewicy – przepis
Polecamy przepis na odchudzony pasztet wielkanocny. Wypróbuj wersję pasztetu z zielonej soczewicy!
Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy
Wegetariański przepis - nie tylko na Wielkanoc!
Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną
Król wielkanocnego stołu!
Pasztet z królika
Pasztet z królika
Kruchy, o wyrafinowanym smaku.
Pasztet z żurawiną
Pasztet z żurawiną
Pyszny pasztet z wątróbki i kurczaka!
Pasztet jajeczny z łososiem z porem, szpinakiem i natką pietruszki
Pasztet jajeczny z łososiem z porem, szpinakiem i natką pietruszki
Rarytas na przystawkę lub ciepłą kolację... polecamy!
Pasztet z dziczyzny Magdy Gessler
Pasztet z dziczyzny Magdy Gessler
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na przepyszny pasztet z dziczyzny! Zobacz!
Pasztet mieszany z suszonymi owocami
Pasztet mieszany z suszonymi owocami
Do pasztetu wybierz wieprzowinę przerośniętą tłuszczem – pasztet będzie bardziej wilgotny. Zobacz przepis na pyszny pasztet Wielkanocny!
Pasztet drobiowy w kruchym cieście
Pasztet drobiowy w kruchym cieście
Pierś z kurczaka, którą włośysz do środka pasztetu, możesz obłożyć dodatkowo szpinakiem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z niespodzianką!
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku
Pasztet wieprzowy z kolorowymi warzywami to pełna aromatu i rozpływająca się w ustach potrawa! Zobacz przepis na pasztet wielkanocny!
Pasztet drobiowy z pieczarkami
Pasztet drobiowy z pieczarkami
Pasztet można piec w kąpieli wodnej (formę umieść w brytfannie napełnionej wodą do połowy wysokości foremki z pasztetem).
Pasztet drobiowy z żurawiną
Pasztet drobiowy z żurawiną
Pasztet drobiowy z żurawiną jest pyszną alternatywą dla sklepowych wędlin.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)