Menu na komunię - 5 przepisów

Menu na komunijne przyjęcie fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl
Zobacz, jakie dania możesz przygotować samodzielnie na uroczyste przyjęcie Twojego dziecka!
/ 13.05.2013 13:24
Menu na komunijne przyjęcie fot. Fotolia/Kolaż Polki.pl

Jeśli nie masz zbyt wielu gości, bez problemu przygotujesz udane rodzinne spotkanie w domu. Zadbaj tylko o elegancką oprawę godną tej wyjątkowej uroczystości i podaj kilka wybornych potraw, a wszyscy będą zachwyceni.

Szparagi w białym sosie


Przygotowanie – 35 min.
1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 12 porcji:
  • 3 duże pęczki białych szparagów
  • 35 dag masła
  • 7 żółtek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek wody
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce, obierz łodygi, powiąż w pęczki. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki masła.
  2. Pozostałe masło roztop w rondelku, gdy zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i usuń pianę.
  3. Żółtka ubij na parze z sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem. Ubijając, dodawaj porcjami stopione masło.
  4. Przygotowany sos dopraw, polej nim gorące szparagi.

Zobacz także:


Aromatyczny rosół z kaczki


Przygotowanie – 2 godz.
1 porcja – ok. 150 kcal

Składniki na 12 porcji:
  • porcja rosołu (otrzymasz ją po wycięciu z tuszki kaczej piersi i udek)
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • goździk
  • natka
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Mięso zalej ok. 4 l zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj sól, pieprz, gotuj na małym ogniu ok. godziny.
  2. Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler i pół cebuli. Gotuj, aż warzywa będą prawie miękkie.
  3. Dodaj opieczoną cebulę i goździk. Gotuj jeszcze 15 min. Warzywa i mięso wyjmij. Rosół dopraw, podawaj z makaronem, posyp natką.

Faszerowane gruszki na gorąco


Przygotowanie i pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 170 kcal

Składniki na 12 porcji:
  • 6 twardych gruszek, najlepiej konferencji
  • 25 dag sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 2 łyżki śmietany
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 6 plastrów bekonu
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Gruszki umyj, możesz obrać. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, łyżeczką wydrąż gniazdko nasienne. Podpiecz na grillu lub w piekarniku.
  2. Ser pokrusz, wymieszaj ze śmietaną i posiekanymi orzechami.
  3. Farsz nałóż do gruszek. Na wierzchu każdej połóż pokrojony bekon. Piecz ok. 10 min w temp. 180 st. C.

Biały tort z truskawkami


Przygotowanie i pieczenie – 90 min.
1 porcja – ok. 360 kcal

SKłADNIKI na 12 porcji:
Na ciasto: 
  • 6 jajek 
  • 15 dag cukru pudru 
  • po 10 dag mąki pszennej i ziemniaczanej 
  • 200 ml naparu herbaty 
  • łyżka soku z cytryny
Do przełożenia
  • łyżka żelatyny
  •  500 ml kremówki 
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy 
  • 10 dag truskawek
Do dekoracji: 
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag wiórków kokosowych
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Żółtka utrzyj z 1/3 cukru pudru. Białka ubij z pozostałym pudrem. Przesiej do nich mąkę, dodaj masę żółtkową, wymieszaj łyżką.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 40 min w temp. 160 st. C. Ostudź, przekrój na 3 krążki.
  3. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Odłóż 1/4 masy i wymieszaj z 10 dag przetartych truskawek. Połącz z łyżką rozpuszczonej żelatyny.
  5. Pozostałą bitą śmietanę wymieszaj z resztą rozpuszczonej żelatyny.
  6. Krążki ciasta nasączaj herbatą z sokiem z cytryny i przekładaj najpierw kremem truskawkowym, a potem bitą śmietaną.
  7. Boki i wierzch tortu posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Obsyp wiórkami kokosowymi, udekoruj połówkami truskawek.

Zobacz także:


Cielęcina z pomarańczami


Przygotowanie i pieczenie – 40 min.
1 porcja – ok. 170 kcal

Składniki na 12 porcji:
  • ok. 2,2 kg cielęciny na pieczeń
  • 1 łyżka octu
  • sok z cytryny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3–4 goździki
  • 2 listki laurowe
  • masło do smażenia
  • 2 cebule
  • 4 pomarańcze
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Mięso natrzyj octem, sokiem, solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami ziela i goździkami. Obłóż listkami laurowymi, wstaw na noc do lodówki.
  2. Mięso zrumień na maśle. Przełóż do brytfanny, posyp cebulą, polej sokiem z jednej pomarańczy wymieszanym ze startą skórką i cukrem. Przykryj, piecz ok. 70 min w temp. 200 st. C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem.
  3. Pomarańcze wyszoruj, pokrój w cząstki. Obłóż nimi mięso, piecz 15 min.

Redakcja poleca

REKLAMA