POLECAMY

30 apetycznych przepisów na dania z dodatkiem maku

Ciasta z makiem warto przyrządzać nie tylko z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy! Sprawdź nasze przepisy!

Weronika Kwaśniak / 2 tygodnie temu
30 apetycznych przepisów na dania z dodatkiem maku Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mak powinien przestać kojarzyć się nam wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Walory smakowe tego produktu warto docenić również przy innych okazjach. Warto pamiętać jednak o tym, że chociaż ze względu na dużą zawartość błonnika, mak jest idealnym środkiem na przeczyszczenie, cechuje się jednak wysoką kalorycznością. 100 g maku ma aż 480 kalorii, ponieważ składa się on w dużym stopniu z tłuszczu. Spożycie dużej ilości tego produktu może dać efekt podobny, jak po zażyciu narkotyków.

Przepis na ciasto serowo-makowe

Oto składniki na ciasto serowo-makowe:

Na ciasto:

  • 10 dag kostki masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • szklanka mąki,
  • żółtko

Na masę:

  • puszka gotowej masy makowej (900 g),
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 czubate łyżki kaszy manny

Na masę serową:

  • 15 dag margaryny,
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • budyń waniliowy w proszku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić sernik z makiem? Przygotuj spód. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zagnieć. Formę o wymiarach 22 na 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylep jej dno ciastem. Nakłuj widelcem. Piecz 15-20 minut w 180 stopni C.

Przygotuj masę makową. Jajka ubij z cukrem. Dodaj mak i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Potem przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem, dodaj ser, masło, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj.

Na podpieczony kruchy spód wyłóż masę makową. Nie wyrównuj powierzchni. Na masę makową wyłóż masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 60 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Upieczone ciasto odstaw do przestygnięcia.

Jak przygotować mak do wypieków?

Przepis na drożdżowe ślimaczki z makiem

Oto składniki na drożdżowe ślimaczki z makiem:

Na ciasto:

  • 5 dag masła,
  • 25 dag mąki,
  • 8 dag cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 dag drożdży,
  • szczypta soli

Na masę makową:

  • 40 dag gotowej masy makowej,
  • jajko.

Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z makiem? Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól. Dodaj roztrzepane jajka, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.

Ciasto drożdżowe przełóż na oprószony mąką stół i dobrze zagnieć. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 60-90 minut. Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i posmaruj masą makową. Zwiń w roladę. Ostrym nożem krój plastry rolady o grubości około 2 cm. Gotowe ślimaczki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociśnij dłonią i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w 170 stopniach C.

Poniżej sprawdź jeszcze 30 przepisów z makiem:

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Świąteczna gwiazda makowa
Świąteczna gwiazda makowa
Świąteczna gwiazda makowa to pomysł na makowiec w nietypowej formie!
Ciasto w wersji fit: makowiec z granatem
Ciasto w wersji fit: makowiec z granatem
Świąteczny makowiec w wersji fit zachowuje swoje walory smakowe, a za to traci całkiem sporo kalorii!
Makowe muszle na wigilijny stół
Makowe muszle na wigilijny stół
Makowe muszle to słodki deser, idealny na wigilijną wieczerzę! Zobacz przepis!
Świąteczna legumina makowa
Świąteczna legumina makowa
Pyszny i efektowny deser: wypróbuj leguminę makową!
Rolada makowa z galaretką i masą budyniową
Rolada makowa z galaretką i masą budyniową
Nie przepadasz za tradycyjnym makowcem? Wypróbuj naszą roladę makową z galaretką i masą budyniową!
Sernik z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Sernik z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Sernik czy makowiec? Jeśli nie umiesz rozwiązać tego dylematu, przygotuj sernik z makiem!
Świąteczny makowiec - Kasia gotuje z Polki.pl
Świąteczny makowiec - Kasia gotuje z Polki.pl
Bez jakiego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt? Odpowiedź jest prosta: bez pysznego makowca!
Tort makowy z migdałami
Tort makowy z migdałami
Zobacz przepis na staropolski przysmak - pyszny tort makowy z migdałami!
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Wigilijny deser: pyszne kluski z makiem - wypróbuj nasz przepis!
Wielkanocna babka z makiem
Wielkanocna babka z makiem
Połączenie baby i makowca!
Faworki z miodem i makiem
Faworki z miodem i makiem
Przydadzą się też rodzynki!
Sakiewki z makiem
Sakiewki z makiem
Nie tylko na Wigilię!
Warkocz makowy
Warkocz makowy
Z lukrem i żurawiną!
Torcik makowy
Torcik makowy
Zamiast tradycyjnego makowca!
Pierogi z makiem
Pierogi z makiem
A może wigilijne pierogi na słodko?
"Uroda Życia": makowiec bez mąki
"Uroda Życia": makowiec bez mąki
Pyszny, wilgotny - z dodatkiem jabłek!
Biszkoptowe baletki z makiem
Biszkoptowe baletki z makiem
Pyszne ciasteczka z marmoladą!
Placek makowy
Placek makowy
W sam raz na Boże Narodzenie!
Rolada makowa
Rolada makowa
Z lukrem i bakaliami!
Makaron z makiem i bakaliami – przepis
Makaron z makiem i bakaliami – przepis
Skorzystaj z prostego przepisu na makaron z makiem i bakaliami – to szybka potrawa na Wigilię.
Przepis Roberta Sowy: biszkopt z makiem i konfiturą
Przepis Roberta Sowy: biszkopt z makiem i konfiturą
Z polewą czekoladowo-gruszkową!
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka z makiem
Może powiesisz je na choince?
Ciasto makowo-jabłkowe
Ciasto makowo-jabłkowe
Nietypowa wersja makowca!
Makowiec z sernikiem
Makowiec z sernikiem
Nietypowe połączenie - makowiec i sernik w jednym.
Biszkoptowa rolada makowa
Biszkoptowa rolada makowa
Nietypowa wersja wielkanocnego makowca!
Babeczki kajmakowo-makowe
Babeczki kajmakowo-makowe
Słodki deser, kuszący posmakiem kajmaku!
Drożdżówki makowo-orzechowe
Drożdżówki makowo-orzechowe
Pachnące bułeczki, kuszące makiem i orzechami!
Tort czekoladowo-makowy
Tort czekoladowo-makowy
Wykwintny i zachwycający głębokim smakiem!
Wigilijne łamańce z makiem
Wigilijne łamańce z makiem
Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.
Świąteczny makowiec
Świąteczny makowiec
Bez tego ciasta nie wyobrażamy sobie świąt!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)