Jak zrobić kruszonkę, aby była pyszna i chrupiąca?

jak zrobić kruszonkę fot. Adobe Stock, foodandcook
Jak zrobić kruszonkę, która będzie idealna? Podstawowy przepis zawiera mąkę, miękkie masło oraz cukier. Możesz go jednak dowolnie modyfikować, dodając do niego orzechy lub bakalie. W ten sposób możesz udekorować dowolne ciasto i deser. Zobacz, jak przygotować idealną kruszonkę.
Sylwia Kazimierczuk / 06.04.2022 15:46
jak zrobić kruszonkę fot. Adobe Stock, foodandcook

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Najlepsza będzie taka, którą przygotujesz na bazie masła, oleju kokosowego lub margaryny. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach oraz deserach na zimno.  Zapiekane owoce pod kruszonką smakują zwłaszcza latem, gdy w sezonie mamy łatwy dostęp do owoców jagodowych. Sprawdź nasze przepisy na kruszonkę.

Spis treści:

  1. Jak zrobić kruszonkę: podstawowy przepis
  2. Przepis na owoce pod kruszonką

Jak zrobić kruszonkę: podstawowy przepis

Klasyczna kruszonka jest złocista i chrupiąca. Świetnie sprawdza się do ciast wypiekanych na dużych blachach, ale także w kokilkach. Idealnie komponuje się z ciastami owocowymi. 

Składniki:

  • 80 g cukru pudru,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 200 g mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę (najlepsza będzie pszenna lub połączenie pszennej i krupczatki). Następnie przesiej cukier puder i całość lekko wymieszaj. Możesz także od razu wymieszać mąkę z cukrem i przesiać wszystko razem.
  2. Dodaj do środka miękkie masło i delikatnie rozetrzyj, używając palców lub łyżki do ucierania. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie dało się formować. Następnie poszarp je na małe kawałeczki.
  3. Włóż na chwilę do lodówki, a w tym czasie przygotuj ciasto. Posyp wierzch kruszonką i piecz tyle, ile podaje przepis na wybrane ciasto.

przepis na kruszonkę
fot. Jak zrobić kruszonkę/Adobe Stock, marysckin

 

Klasyczna kruszonka to podstawowy przepis, który możesz dowolnie wzbogacać. Możesz dodać do masy posiekane orzechy, płatki migdałowe, a także suszone owoce czy każde inne, dowolne dodatki.

Przepis na owoce pod kruszonką

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżeczki masła,
  • garść owoców,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • pół szklanki soku jabłkowego.

Składniki na kruszonkę:

  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru muscovado,
  • 5 łyżek masła,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • garść zmielonych migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Małe kokilki lub dużą formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  2. W misce połącz ze sobą owoce typu : truskawki, jagody lub maliny. Dolej sok jabłkowy i dodaj skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj z owocami do połączenia się składników.
  3. Kruszonkę przygotuj, łącząc cukier, masło i mąkę. Delikatnie utrzyj widelcem i dorzuć zmielone migdały oraz płatki owsiane.
  4. Owoce przełóż do kokilek lub dużej formy i lekko obtocz w mące. Następnie posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  5. Piecz przez 30 minut do zbrązowienia kruszonki. Tak przygotowane owoce możesz podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

owoce pod kruszonką
fot. Owoce pod kruszonką/Adobe Stock, Agata

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 29.05.2017

Czytaj także:
Puszysty sernik z wiaderka
Fit słodycze - jak je wybierać
Pleśniak z agrestem - przepis na lato

Redakcja poleca

REKLAMA