POLECAMY

10 przepisów na doskonałe desery z kruszonką

Kruszonka to chrupiący dodatek do deserów i wypieków, który ciekawie urozmaica konsystencję każdej słodkości – sprawdź nasze przepisy!

/ 3 tygodnie temu
10 przepisów na doskonałe desery z kruszonką fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Kruszonka przyrządzana na bazie masła, oleju kokosowego lub margaryny ma chrupiącą teksturę. Doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach oraz deserach na zimno.  Zapiekane owoce pod kruszonką smakują zwłaszcza latem, gdy w sezonie mamy łatwy dostęp do owoców jagodowych. Sprawdź nasze przepisy na kruszonkę!

Kruszonka do ciasta: przepis

Oto składniki na kruszonkę do ciasta:

  • pół szklanki brązowego cukru
  • pół szklanki cukru muscovado
  • łyżeczka cynamonu
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • szczypta soli

Jak zrobić kruszonkę do ciasta?

Do dużej miski wrzucamy cukier, cynamon, sól i mąkę. Całość dokładnie ugniatamy widelcem lub rękoma. Tworzymy małe, drobne grudki ciasta. Wykorzystując zimne masło otrzymamy kruszonkę o lepszej konsystencji i kruchości. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut na złotobrązowy kolor. Tak przygotowaną kruszonkę zapiekamy na cieście lub crumble z owocami.

Owoce pod kruszonką: przepis

Oto składniki na owoce pod kruszonką:

Nadzienie:

  • 2 łyżeczki masła
  • garść owoców jagodowych
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki srobi ziemniaczanej
  • pół szklanki soku jabłkowego

Kruszonka:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki cukru muscovado
  • 5 łyżek masła
  • pół szklanki płatków owsianych
  • garść zmielonych migdałów

Jak zrobić owoce pod kruszonką?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Małe kokilki lub dużą formę smarujemy masłem i bułką tartą. W misce łączymy ze sobą owoce jagodowe typu : truskawki, jagody lub maliny. Dolewamy sok jabłkowy i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy z owocami jagodowymi do połączenia się składników. Kruszonkę przygotowujemy łącząc cukier, masło i mąkę. Delikatnie ucieramy widelcem i dorzucamy zmielone migdały i płatki owsiane. Owoce przekładamy do kokilek lub dużej formy i lekko obtaczamy w mące. Następnie posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut do zbrązowienia kruszonki. Tak przygotowane owoce możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Kruszonka: przepis podstawowy

Oto składniki na podstawowy przepis na kruszonkę:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 60 g cukru białego lub muscovado

Jak zrobić kruszonkę?

Podstawową kruszonkę przygotowujemy z połączenia drobno posiekanego masła w kostkę, mąki i cukru. Dokładnie ugniatamy całość widelcem lub ręką tworząc drobne okruszki ciasta. Zapiekamy ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zbrązowienia. Tak przyrządzona kruszonkę możemy doprawić startym cynamonem lub kardamonem. Zapiekana szarlotka z jej dodatkiem jest ciekawym pomysłem na deser.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)