POLECAMY

20 przepisów na dania z jajkami

Jajka to podstawowy składnik wielu sosów, sałatek, czy past kanapkowych. Nieodzowny dodatek na święta i na co dzień – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 miesiące temu
20 przepisów na dania z jajkami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jajka to bogactwo minerałów i witamin z grupy B oraz potasu. Możemy je przygotować z dowolnymi pastami z majonezem oraz warzywami. Najpopularniejsze jajka na twardo podawane na kanapki lub jako przystawki nie ustępują tym w koszulkach.  Sprawdź nasze przepisy na doskonałe jajka za każdym razem!

Jajka faszerowane

Oto składniki na jajka faszerowane:

  • 10 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka musztardy
  • papryka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

Jak zrobić jajka faszerowane?

Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skorupek. Następnie przepoławiamy każde z nich i wyciągamy żółtka. Przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca lub w blenderze na gładką masę. Dodajemy musztardę, śmietanę oraz majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Na koniec kroimy w drobną kostkę paprykę i dokładamy do całości. Przyrządzoną masą nadziewamy każde białko jajka i dekorujemy pietruszką.

Jajka na twardo

Oto składniki na jajka na twardo:

  • jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić jajka na twardo?

Jajka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i obieramy ze skorupki. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane jajka doskonale smakują w asyście pomidorów na kanapki lub do sałatki.

Jajka w koszulkach

Oto składniki na jajka w koszulkach:

  • 3-4 jajka
  • 3 łyżeczki octu
  • masło
  • szczypta soli

Jak zrobić jajka w koszulkach?

Jajka należy pozostawić do ocieplenia przynajmniej na 10-15 minut. Następnie do garnka wlewamy wodę i doprawiamy solą. Do wrzącej wody wlewamy ocet.  Jajko wlewamy prostu ze skorupki na wrzącą wodę i natychmiast za pomocą łyżeczki kręcimy koła w wodzie. Gotujemy przez 6-8 minut w zależności od tego, czy chcemy, aby żółtko było płynne czy nie. Tak przygotowane polewamy rozpuszczonym masłem. Dobrze komponuje się również z sosem holenderskim.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Jajko w chmurce - Kasia gotuje z Polki.pl
Jajko w chmurce - Kasia gotuje z Polki.pl
Jajko w chmurce to pomysł na proste, ale bardzo efektowne śniadanie prosto z Instagrama!
Mniam! Jajka faszerowane na 18 sposobów
Mniam! Jajka faszerowane na 18 sposobów
Jajka faszerowane to coroczny przebój wielkanocnych stołów. Przyrządzamy je jednak przez cały rok - to przekąska idealna na wiele okazji!
Cztery sposoby na jajka
Cztery sposoby na jajka
Oprócz walorów odżywczych, mają mnóstwo innych zalet: nadają daniom lekkość, puszystą strukturę, kremową konsystencję albo złocisty kolor. Jest więc i smacznie, i pięknie!
Jaskółcze gniazda z jajkiem
Jaskółcze gniazda z jajkiem
Inna nazwa tego dania to jajka po szkocku!
Jajka na szpinaku w cieście filo
Jajka na szpinaku w cieście filo
Jajka na szpinaku z dodatkiem łososia!
Dania z jajem, czyli dlaczego warto jeść jajka
Dania z jajem, czyli dlaczego warto jeść jajka
Jedząc jajka, łatwiej schudniesz, zbudujesz mięśnie i będziesz cieszyć się dobrym wzrokiem. Nasz ekspert Tomek Woźniak ma dla ciebie oryginalne przepisy, którymi z powodzeniem zastąpisz banalne sadzone i jajecznicę. Do dzieła!
Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem
Świetnie komponują się ze smakiem rzodkiewki!
Smażone jajka faszerowane
Smażone jajka faszerowane
Nietypowa przekąska na wielkanocny stół!
Jajka faszerowane serem żółtym
Jajka faszerowane serem żółtym
Pyszne danie z zaledwie kilku składników!
Pieczeń z jajkiem
Pieczeń z jajkiem
Ze szpinakiem i bazylią!
Awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulkach
Proste, pomysłowe, zdrowe. Idealne na śniadanie!
Jajka faszerowane pistacjami
Jajka faszerowane pistacjami
Wykwintna przekąska idealna na Wielkanoc!
Jajka po Szkocku
Jajka po Szkocku
Jajka po Szkocku to nic innego jak klopsiki z mięsa mielonego z jajkiem w środku. Jesteś ciekawa jak smakują? Przygotuj je sama!
Jajka z pastami
Jajka z pastami
Jajka z pastą z tuńczyka oraz z pastą z musztardy to idealne danie, które możesz podać podczas świąt jako elegancką przekąskę.
Jajka na boczku
Jajka na boczku
Boczek i jajka to połącznie, które doceniają już nie tylko Anglicy. Coraz częściej to śniadaniowe danie pojawia się również na polskich stołach.
Jajka po wiedeńsku
Jajka po wiedeńsku
Troszkę inne jajko. Sprawdź przepis na pyszne jajko po wiedeńsku.
Jajka w koszulkach
Jajka w koszulkach
Przygotuj jajka w nieco innej wersji. Spróbuj jajek w koszulkach.
Jajka w babeczkach
Jajka w babeczkach
Jajka w babeczkach to niecodzienny sposób podania tego tradycyjnego dania wielkanocnego. Zobacz, jak przygotować tę pyszną przekąskę!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)