POLECAMY

12 przepisów na aromatyczne dania wytrawne i na słodko z gruszką

Gruszka to słodki i orzeźwiający owoc, który dodawany jest zarówno do dań wytrawnych, jak i tych na słodko – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
12 przepisów na aromatyczne dania wytrawne i na słodko z gruszką fot. Fotolia

Ile kalorii mają gruszki?

W 100 g gruszek znajduje się około 57 kalorii. Są bogate w witaminę A, C oraz błonnik pokarmowy. Wspomagają to utrzymanie poziomu cukru i cholesterolu na odpowiednim poziomie.  Wspomagają trawienie oraz perystaltykę jelit. Polecane są osobom na diecie oraz tym, którzy chcą utrzymać prawidłową wagę ciała.

Odmiany gruszki

Klapsa

Jest to delikatna i słodka odmiana, która doskonale nadaje się do pieczenia oraz do przetworów w słoikach. Jako dodatek do pieczonego mięsa lub wytrawnego chutneya ciekawie komponuje się w daniach wytrawnych. Sok wyciskany bezpośrednio z owoców możemy pasteryzować i przechowywać w szklanych butelkach.

Konferencja

Jedna z odmian gruszek, która najchętniej jest stosowana do słodkich tart oraz deserów z gruszka w roli głównej – np. Gruszka Pięknej Heleny. Jest nieco twarda, dzięki czemu podczas gotowania, jej miąższ nie rozpada się tak łatwo. Doskonale sprawdza się do wytrawnych sałatek z fetą i orzechami.

Lukasówka

Odmiana tej gruszki jest stosowana zarówno w przetworach, jak i daniach wytrawnych. Jej winny posmak podkreśla aromat czerwonych mięs i drobiu. To późna odmiana, zbierana na jesieni. Przybiera barwy od lekko zielonej, po czerwoną.

Gruszki w syropie

Oto składniki na gruszki w syropie:

  • 3 średnie gruszki
  • 5 łyżeczek cukru
  • odrobina imbiru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić gruszki w syropie?

Gruszki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne, a miąższ miksujemy za pomocą blendera. Podgrzewamy cukier razem z imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przelewamy do słoiczka i odstawiamy do wystygnięcia. Tak przyrządzony pikantny syrop doskonale nadaje się do lodów oraz innych deserów.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Kruche ciasto z gruszkami
Kruche ciasto z gruszkami
Jesienny deser: pyszne kruche ciasto z gruszkami!
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Hit sezonu jesiennego: czekoladowe ciasto z gruszkami!
Ciasto francuskie z gruszkami
Ciasto francuskie z gruszkami
Uwielbiasz gruszki? Połącz je z ciastem francuskim!
Babeczki z gruszką
Babeczki z gruszką
Smak ostatnich dni jesieni!
Pierś gęsi z gruszkami
Pierś gęsi z gruszkami
Najlepsza będzie z plackami z kapusty!
Gruszkowy shake
Gruszkowy shake
Najlepiej smakuje w połączeniu z bananem!
Dżem gruszkowy z wanilią
Dżem gruszkowy z wanilią
Złocisty smak jesieni!
Spaghetti z gruszkami
Spaghetti z gruszkami
Smak owoców akcentuje ser gorgonzola!
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Dżem jabłkowo-gruszkowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Zrób już teraz i rozkoszuj się jego smakiem zimą!
Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską
Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską
Nietypowy przepis na tartę z owocami i... bekonem. Cierpki smak żurawiny doskonale pasuje do mięsa.
Szybka tarta gruszkowa
Szybka tarta gruszkowa
Kruche ciasto tarty i delikatny, słodki smak gruszek, to świetny pomysł na deser!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)