POLECAMY

Dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową i poznaj 13 przepisów z tym warzywem!

Fasolka szparagowa ma w sobie dużo witaminy C oraz błonnika. Cechuje ją niska kaloryczność. Warto ją jeść!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Dowiedz się, jak gotować fasolkę szparagową i poznaj 13 przepisów z tym warzywem! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Fasolka szparagowa to chyba jedno z najbardziej lubianych warzyw. I słusznie - oprócz walorów smakowych, może być ceniona również ze względu na swoje właściwości. Ma w sobie dużo witaminy C oraz błonnika. Cechuje ją niska kaloryczność (jedynie 20-30 kalorii w 100 gramach). Jak przyrządzać fasolkę szparagową? Możną ją jeść ugotowaną tradycyjnie lub na parze, upieczoną, smażoną lub zamarynowaną. Jeśli chcesz cieszyć się sezonem na to warzywo przez cały rok, koniecznie zamroź ją na zimę! Pamiętaj o tym, że nie należy jeść surowej fasolki szparagowej.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Jak gotować fasolkę szparagową? Gotowanie fasolki szparagowej nie jest trudne, ale należy uważać, aby nie gotować jej za długo - zacznie się rozpadać. Czas gotowania trudno określić jednoznacznie. Wszystko zależy od tego, czy fasolka jest młoda i jaka jest jej odmiana. Najlepiej po prostu co kilka minut kontrolować jej miękkość widelcem. Do wody, w której gotujesz warzywo, warto oprócz soli dodać również nieco cukru.

Przepis na ryż smażony z kurczakiem i fasolką szparagową

Oto składniki na ryż smażony z fasolką szparagową i innymi warzywami:

  • 20 dag ryżu,
  • pojedyncza pierś z kurczaka,
  • brokuł,
  • 15 dag fasolki szparagowej,
  • kawałek imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek sosu sojowego,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • olej.

Jak zrobić ryż smażony z kurczakiem, fasolką szparagową i innymi warzywami? Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój, polej kilkoma łyżkami sosu sojowego, oprósz pieprzem oraz solą. Odstaw na 30 minut do lodówki, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Pokrój fasolkę szparagową, brokuła oraz imbir i czosnek. Na kilku łyżkach oleju podsmaż warzywa. Dodaj czosnek oraz imbir i mieszając, smaż jeszcze kilka minut. Warzywa zdejmij z patelni. Kurczaka usmaż na kilku łyżkach oleju, dodaj ryż, chwilę smaż, dodaj warzywa, podgrzej. Dopraw sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zobacz też przepisy z fasolą białą i czerwoną

Przepis na leczo z fasolki szparagowej

Oto składniki na leczo z fasolki szparagowej:

  • 1 kg fasolki szparagowej (zielonej, żółtej lub mieszanej),
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g kiełbasy lub kabanosów,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • olej.

Jak zrobić leczo z fasolki szparagowej? Z fasolki usuń końcówki i pokrój na kawałki. Gotuj z łyżeczką soli i cukru. Fasolkę odcedź, ale odstaw wodę - przyda się na później. Cebulki obierz i posiekaj, paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj, a potem pokrój. Kiełbasę lub kabanosy pokrój na plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Czosnek obierz i zmiażdż albo zetrzyj na tarce. Do cebulki dodaj kiełbasę, lekko przesmaż i wrzuć paprykę oraz czosnek. Smaż chwilę i posyp przyprawami.

Zamieszaj i smaż dosłownie 3 minuty. Warzywa wrzuć do fasolki szparagowej. Dodaj przecier pomidorowy, szklankę wody z gotowania fasolki, dopraw. Gotuj jeszcze przez kilka minut, serwuj z pieczywem.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Poniżej znajdziesz jeszcze 13 przepisów z fasolką szparagową:

Sałatka z fasolką i boczkiem
Sałatka z fasolką i boczkiem
Nie tylko dla fanów fasolki szparagowej! Zobacz przepis na sałatkę z fasolką i boczkiem!
Wegetariańska sałatka z fasolki szparagowej
Wegetariańska sałatka z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Oto wegetariańska sałatka z fasolki szparagowej!
Naleśniki niemieckie z fasolką szparagową
Naleśniki niemieckie z fasolką szparagową
Smakowity obiad: naleśniki z fasolką szparagową i innymi dodatkami!
Tarta z fasolką szparagową
Tarta z fasolką szparagową
Pyszna tarta: nie tylko dla miłośników fasolki szparagowej!
Kurczak z fasolką szparagową i brokułami
Kurczak z fasolką szparagową i brokułami
Pomysł na pyszny obiad - kurczak z fasolką szparagową, brokułami i innymi warzywami!
Marynowana fasolka szparagowa
Marynowana fasolka szparagowa
Zachowaj jej pyszny smak na dłużej!
Bezmięsny gulasz z fasolką szparagową
Bezmięsny gulasz z fasolką szparagową
Wegetariańskie danie - sycące, pikantne i aromatyczne.
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką szparagową
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką szparagową
Z ziemniakami, cebulą i musztardą!
Kociołek z fasolką szparagową
Kociołek z fasolką szparagową
Polędwiczki, fasolka i inne warzywa!
Wątróbka z fasolką szparagową
Wątróbka z fasolką szparagową
Niedrogie i smakowite danie na rodzinny obiad.
Fasolka szparagowa w śmietanie
Fasolka szparagowa w śmietanie
Pyszne danie na kolację na ciepło.
Przekąska z fasolki szparagowej
Przekąska z fasolki szparagowej
Można przygotować z żółtej lub zielonej fasolki.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)