Sekretem wypieków, jakimi są eklerki, jest ciasto ptysiowe, zwane inaczej ciastem parzonym. Jego ewenement tkwi w tym, że rośnie ono nie dzięki środkom wspomagającym wyrastanie ciasta (np. proszek do pieczenia), a dzięki parze, która wydzielana jest podczas przygotowywania ciasta na ciepło.
Zobacz przepisy na pyszne eklerki na słodko i na słono!
Ptysie z jagodami i z bitą śmietaną - przepis
Ptysie możesz też zrobić z innymi owocami jagodowymi, np. z borówkami lub malinami. Wybór zależy wyłącznie od twojego gustu!
Eklerki z kremem - przepis
Środki eklerek dodatkowo można posmarować cieniutką warstewką dżemu malinowego. Będą pyszne. Sprawdź przepis!
Eklerki i ptysie z kremem z szynki - przepis
Te eklerki to oryginalne ciasteczka na słono. Wypróbuj przepis na tę fantastyczną przekąskę!
Czekoladowe ptysie posypane cukrem pudrem - przepis
Podczas pieczenia ptysiów nie otwieraj drzwiczek piekarnika, bo cisto szybko opadnie.