CIASTO FRANCUSKIE: ciasto francuskie przepis, co zrobić z ciasta

ślimaczki z ciasta francuskiego fot. Fotolia
Ciasto francuskie to świetna baza dla wielu potraw - przekąsek, deserów, a także dań głównych!
Weronika Kwaśniak / 03.04.2017 16:47
ślimaczki z ciasta francuskiego fot. Fotolia

Ciasto francuskie ma specyficzną, wielowarstwową strukturę, którą osiąga się dzięki specjalnemu wałkowaniu, a także dużej zawartości tłuszczu. Procesy rozwałkowywania i schładzania występują naprzemiennie, dlatego przygotowanie domowego ciasta francuskiego nie jest proste i wymaga sporego wysiłku. Większość z nas sięga więc po gotowy arkusz, który wystarczy później obłożyć dodatkami i zapiec. Dzięki temu można uniknąć wielogodzinnych przygotowań. Co zrobić z ciasta francuskiego? Poniżej znajdziesz wiele inspiracji!

Jeśli jednak masz ochotę przygotować domowe ciasto francuskie, zobacz przepis:

Jak zrobić ciasto francuskie?

Przepis na struclę z ciasta francuskiego

Oto składniki na struclę z ciasta francuskiego:

  • opakowanie ciasta francuskiego (250 g),
  • 30 dag sera twarogowego,
  • 10 dag cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki rodzynek.

Jak zrobić struclę z ciasta francuskiego? Przygotuj małą foremkę keksową. Jajka roztrzep, odrobinę zostaw do posmarowania ciasta, resztę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj twaróg i rodzynki, całość wymieszaj. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia. Na środku zostaw pas o szerokości 20 cm, pozostałe boki ciasta natnij na 2-cm paski.

Ciasto razem z papierem włóż do formy. Na nienacięty pas ciasta francuskiego wyłóż farsz serowy. Nadzienie przykryj składanymi na zakładkę paskami naciętego ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż powierzchnia ciasta się zarumieni (przez około 35 minut). Wyjmij z formy po ostygnięciu.

Przepis na owoce w cieście francuskim

Oto składniki na owoce w cieście francuskim:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 6 małych jabłek,
  • konfitura owocowa,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Jak zrobić owoce w cieście francuskim? Jabłka obierz i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ciasto francuskie rozłóż na stole i pokrój na kwadraty o boku ok. 15 cm. Połówki owoców rozłóż na ciasto, do środka każdego włóż łyżeczkę konfitury i posyp posiekanymi orzeszkami. Narożniki kwadratów zlep jak sakiewki, wywiń na zewnątrz. Ciastka z ciasta francuskiego wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.

Przepis na indyka w cieście francuskim

Oto składniki na indyka w cieście francuskim:

  • 50 dag piersi indyka (może też być z kurczaka),
  • 50 dag ciasta francuskiego,
  • olej,
  • kurkuma,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić indyka w cieście francuskim? Mięso pokrój na podłużne kawałki, oprósz solą, pieprzem, kurkumą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Wystudź.
Ciasto francuskie potnij na spore prostokąty. Na każdym połóż kawałeczek indyka lub kurczaka i zawiń go w ciasto tak, jak cukierek w papierek. Pakieciki z ciasta francuskiego ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz, aż ciasto stanie się rumiane - zazwyczaj przez około 15 minut.

Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl

Zobacz poniżej 51 innych przepisów z ciasta francuskiego:

Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na sylwestra i inne imprezy
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na sylwestra i inne imprezy
Parówki w cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską, która sprawdzi się nie tylko w sylwestra. Smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
Ciasto francuskie z Nutellą - przepis na ciasto francuskie na słodko
Ciasto francuskie z Nutellą - przepis na ciasto francuskie na słodko
Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z Nutellą jest prosty. Wystarczą 3 składniki: arkusz ciasta francuskiego, kilka łyżek Nutelli i migdały. Ciasto francuskie z Nutellą zwijaj z 2 stron równocześnie.
Pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Pikantne ślimaczki z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Z serem żółtym, oliwkami i szynką: pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego!
Łosoś w cieście francuskim - przepis video
Łosoś w cieście francuskim - przepis video
Pomysł na naprawdę pyszny obiad? Przygotuj łososia w cieście francuskim!
Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Tradycja z odrobiną innowacji: pierogi z ciasta francuskiego z mięsnym farszem!
Ciasto francuskie z mięsem mielonym - przepis video
Ciasto francuskie z mięsem mielonym - przepis video
Pomysł na efektowne i smaczne danie obiadowe: ciasto francuskie z mięsem mielonym!
Sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego - przepis video
Sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego - przepis video
Idealna przekąska na imprezę: sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego!
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na sycący obiad: zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem!
Parówki w cieście francuskim z serem - przepis video
Parówki w cieście francuskim z serem - przepis video
Ta przekąska pozornie może wydawać się zwyczajna, ale pasuje nawet na większe okazje - oto pyszne parówki w cieście francuskim z serem!
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis video
Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis video
Smaczne i kuszące, nie tylko na większe okazje: pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem!
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Ciasto francuskie z morelami - przepis
Przekąska, a może jednak deser? Ciasto francuskie z morelami!
Ciasto francuskie z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie
Uwielbiasz gruszki? Połącz je z ciastem francuskim!
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis składniki i przygotowanie
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis składniki i przygotowanie
Francuskie śniadanie - kanapka z szynką, pomidorami, jajkiem i szparagami!
Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Przekładaniec z ciasta francuskiego - przepis składniki i przygotowanie
Kojarzy się trochę z karpatką lub napoleonką!
Rożki z ciasta francuskiego z serem - przepis składniki i przygotowania
Rożki z ciasta francuskiego z serem - przepis składniki i przygotowania
Polecamy zwłaszcza z rodzynkami i orzechami laskowymi!
Łosoś w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie
Łosoś w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie
Z pieczarkami, papryką, ryżem i żółtym serem!
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie z grzybami - przepis składniki i przygotowanie
Kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem!
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis, składniki i przygotowanie
Ciasto francuskie, wanilia, maliny i cytrynowy posmak!
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Ciasto pychotka - przepis składniki i przygotowanie
Dobrze znane ciasto w nowej odsłonie!
Polędwica w cieście francuskim - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Polędwica w cieście francuskim - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Polędwica w cieście francuskim to prosty pomysł na urozmaicenie świątecznych potraw. Zobacz, jak ją przygotować!
Banany w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie
Banany w cieście francuskim - przepis składniki i przygotowanie
Kruche ciasto i subtelny smak bananów - kompozycja idealna!
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na pyszny obiad - dodatki możesz zmieniać według uznania.
Rogaliki francuskie z serem
Rogaliki francuskie z serem
Kruche i delikatne - idealne na drugie śniadanie!
Ciasto francuskie - poduszeczki z jabłkami
Ciasto francuskie - poduszeczki z jabłkami
Zamiast jabłek do obłożenia ciasta francuskiego możesz użyć brzoskwiń z puszki. Przygotuj pyszne, kruche poduszeczki!
Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym
Ciasto francuskie na słono - trójkąty z musem ziołowym
Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem, nada trójkątom z ciasta francuskiego na słono wyjątkowy, słodkawo-korzenny aromat.
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską  - przepis
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską - przepis
Pyszne roladki z kiełbasą podawaj z ostrymi sosami i piklami. Możesz zaserwować je zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i jako przekąski na późniejsze spotkanie z rodziną.
Polędwiczka w cieście francuskim - przepis
Polędwiczka w cieście francuskim - przepis
Ciasto francuskie do pieczonej polędwiczki najlepiej rozmrażać przez całą noc w lodówce. Sprawdź przepis!

Redakcja poleca

REKLAMA