Ciasta na Wielkanoc

Mazurek, babka wielkanocna, a może pascha? Zobacz przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne!

Ciasta na Wielkanoc fot. Fotolia
Podczas Wielkanocy na polskich stołach nie może zabraknąć przynajmniej jednego z tradycyjnych ciast przygotowywanych z okazji tego święta.

Mazurek wielkanocny


Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocnej kuchni polskiej. Może być przygotowany zarówno z ciasta kruchego, jak i biszkoptowego czy marcepanowego, które przekłada się masami i dekoruje lukrem. Poniżej przedstawiamy przepisy na prawdziwego, pysznego mazurka!

Babka wielkanocna


Baba wielkanocna to drożdżowe ciasto pieczone w specjalnej formie i polewane lukrem lub czekoladą. Tradycja pieczania babki jest bardzo stara. W niektórych regionach Polski za babę wielkanocną uznaje się także sękacze.

Pascha wielkanocna


Pascha to słodki chlebek z bakaliami, wyrabiany z mleka lub twarogu. Przygotowywana jest głównie przez osoby wyznania prawosławnego, gdyż jest to jedna z tradcyjnych potraw kuchni północno-wschodniej.

Zobacz nasze propozycje przepisów na ciasta Wielkanocne >>


 

Babka orzechowa z lukrem
Babka orzechowa z lukrem
Babka orzechowa z lukrem nabiera ostatecznego smaku i aromatu po upływie doby od upieczenia. Pamiętaj więc, by przygotować ją wcześniej! Czytaj więcej
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Zanim pomada na babce cytrynowej ostygnie, możesz obsypać ją kondyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami. Czytaj więcej
Przekładaniec
Przekładaniec
Wierzch przekładańca możesz posypać płatkami migdałowymi lub ozdobić czekoladowymi dekoracjami. Zobacz przepis! Czytaj więcej
Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami
Sernik będzie bardziej puszysty, jeśli dodasz łyżkę mąki ziemniaczanej. Zobacz przepis i zajadaj pyszny sernik podczas Wielkanocy! Czytaj więcej
Drożdżowa rolada pełna owoców
Drożdżowa rolada pełna owoców
Ciasto drożdżowe z owocami można dodatkowo polukrować i posypać płatkami migdałowymi. Przygotuj pyszną Wielkanoc! Czytaj więcej
4 przepisy na polewy do ciast wielkanocnych
4 przepisy na polewy do ciast wielkanocnych
Zastanawiasz się, którą polewą ozdobić właśnie upieczone ciasto wielkanocne? Zobacz nasze cztery propozycje! Czytaj więcej
Babka z makiem
Babka z makiem
Do babki z makiem zamiast kiślu wiśniowego można dodać pomarańczowy lub truskawkowy. Spróbuj! Czytaj więcej
Tarta serowa
Tarta serowa
Ostudzoną tartę serową można ozdobić polewą czekoladową lub bakaliami. Możesz również użyć do tego celu kliku listków mięty. Czytaj więcej
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Pamiętaj, że przygotowując to ciasto oszczędzisz czas, korzystając z gotowej konfitury pomarańczowej... Czytaj więcej
Biszkopty z owocami w korzennej galaretce z musującego różowego wina
Biszkopty z owocami w korzennej galaretce z musującego różowego wina
Za kolorowymi galaretkami ze świeżymi owocami przepadają wszyscy. Tak samo będzie podczas Świąt Wielkanocnych! Czytaj więcej
Pomarańczowa baba wielkanocna
Pomarańczowa baba wielkanocna
Pomarańczowa baba wielkanocna to tradycyjne ciasto, które koniecznie musi pojawić się podczas Wielkanocy! Czytaj więcej
Pascha waniliowa
Pascha waniliowa
Słodka, wanilowa pascha z bakaliami to idealne ciasto na Wielkanoc! Czytaj więcej
Rosyjska pascha
Rosyjska pascha
Pascha wyśmienicie smakuje polana ajerkoniakiem... Nie możesz o niej zapomnieć! Czytaj więcej
Mazurek owsiany
Mazurek owsiany
Zaskocz swoich bliskich pysznym smakiem mazurka owsianego. Czytaj więcej
Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy
Zoabcz, jak przygotować pysznego mazurka kajmakowego. Czytaj więcej
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)