POLECAMY

12 przepisów na chrupiący i puszysty chleb

Chleb wypiekany w zaciszu własnego domu, to ciekawa propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie – sprawdź nasze przepisy!

/ tydzień temu
12 przepisów na chrupiący i puszysty chleb fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Chleb wypiekany na bazie mąki i zakwasu to szlachetny wypiek ceniony od wielu pokoleń. Przygotowywany na bazie mąki pszennej, razowej, orkiszowej lub nawet gryczanej jest obecny w każdym polskim domu. Sprawdź nasze przepisy na pachnący, domowy chleb!

Chleb żytni na zakwasie: przepis

Oto składniki na chleb żytni na zakwasie:

  • szklanka zakwasu żytniego
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka soli

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie?

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 10 minut. Należy dokładnie uformować ciasto i podsypywać mąkę, jeżeli masa jest kleista i zbyt ciągnąca. Po uprzednim uformowaniu układamy w misce do wyrośnięcia i przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, by wierzch nie stwardniał i nie wyschnął. Odstawiamy na 12 godzin, a następnie po tym czasie ugniatamy przez5 – 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza . Ciasto na chleb przekładamy do formy i pieczemy przez 40-50 minut. Odstawiamy po tym czasie do ostygnięcia na 20 minut. Kromki chleba doskonale komponują się ze świeżymi warzywami i odrobiną masła.

Chleb bezglutenowy: przepis

Oto składniki na chleb bezglutenowy:

  • szklanka wrzącej wody
  • 6 g drożdży instant
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka cydru

Jak zrobić chleb bezglutenowy?

W misce mieszamy ze sobą drożdże z wodą. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia i aktywacji. W osobnej misce miksujemy mąkę, skrobię, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Dodajemy wcześniej roztrzepane jajka, olej i cydr. Mieszamy całość na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie wyrabiamy przez 5 minut ręcznie.  Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wykładamy ciasto na chleb do formy i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 45 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 20 – 30 minut do wystygnięcia. Chleb bezglutenowy ciekawie smakuje posmarowany hummusem lub tradycyjnym masłem.

Chleb orkiszowy na zakwasie: przepis

Oto składniki na chleb orkiszowy na zakwasie:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki miodu
  • ¼ szklanki zakwasu

 Jak zrobić chleb orkiszowy na zakwasie?

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy przez około 5-10 minut. Należy dokładnie uformować ciasto i podsypywać mąkę, jeżeli masa jest zbyt ciągnąca. Po uprzednim uformowaniu układamy w misce do wyrośnięcia i przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, by wierzch nie stwardniał i nie wyschnął. Odstawiamy na 12 godzin, a następnie po tym czasie ugniatamy przez5 – 10 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza . Ciasto na chleb przekładamy do formy i pieczemy przez 60 minut. Odstawiamy po tym czasie do ostygnięcia na 20 minut. Tak przygotowany idealnie nadaje się do kanapek z serem lub wędliną.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Jak wybrać zdrowy chleb? 4 proste wskazówki, łatwe do zapamiętania.
Jak wybrać zdrowy chleb? 4 proste wskazówki, łatwe do zapamiętania.
Zapamiętaj 4 punkty, 4 cechy dobrego chleba, a już nigdy nie nabierzesz się na napompowane, barwione pieczywo!
Bądź fit i jedz chleb
Bądź fit i jedz chleb
Pieczywo jest źródłem pustych kalorii i tylko zapycha żołądek? A może doskonale syci i odżywia? Te pytania zadają sobie przede wszystkim ci, którzy chcieliby schudnąć.
Chrupiące chlebki pita
Chrupiące chlebki pita
Chrupiące pieczywo pszenne: pyszne chlebki pita!
Chleb na zakwasie
Chleb na zakwasie
Kupowane pieczywo nie może się równać z domowym chlebem na zakwasie!
Chlebek grecki
Chlebek grecki
Z mąki kukurydzianej, żytniej i pszennej razowej!
Chleb kukurydziany
Chleb kukurydziany
Pomysł na smaczne pieczywo!
Chleb gryczany z sezamem
Chleb gryczany z sezamem
Smakowite pieczywo!
Chleb z ziemniakami
Chleb z ziemniakami
Domowe pieczywo!
Chleb pomidorowy
Chleb pomidorowy
Pieczywo o ciekawym posmaku!
Fakty i mity na temat chleba!
Fakty i mity na temat chleba!
Dietetycy zalecają codzienne spożywanie chleba, a mimo to wielu z nas niesłusznie uważa pieczywo za niezdrowe i tuczące. Dlaczego? Poznaj największe mity na temat chleba!
Czy chleb tuczy?
Czy chleb tuczy?
Wiele osób myśli, że pieczywo – w tym chleb – tuczą. To błędne myślenie. Sprawdź, dlaczego warto jeść chleb i co oznacza, że stosujemy złą dietę!
Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy
Koniecznie wypróbuj!
Chleb cebulowy
Chleb cebulowy
Łatwy przepis na drożdżowy chleb!
Domowy chleb pełnoziarnisty
Domowy chleb pełnoziarnisty
Nie ma pyszniejszego pieczywa, niż własnoręcznie wypieczony chleb!
Przepis na domowy chleb pełnoziarnisty
Przepis na domowy chleb pełnoziarnisty
Nie masz zaufania do produktów ze sklepu? Chleb pełnoziarnisty możesz upiec w domu! Wypróbuj prosty przepis!
Chleb dyniowy
Chleb dyniowy
Chrupiąca skórka i wspaniały aromat!
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Wilgotny, słodziutki i... prosty do przygotowania. Naucz się go piec razem z Kasią!
Chlebek do żurku wielkanocnego
Chlebek do żurku wielkanocnego
Żurek można podawać nie tylko w pięknej porcelanie. Doskonale wygląda i smakuje serwowany w specjalnie przygotowanych chlebkach.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)