POLECAMY

12 przepisów na aromatyczne dania z cebulą

Cebula to warzywo, które gości od lat w polskiej kuchni, pojawiając się w daniach wytrawnych, jak i na słodko – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
12 przepisów na aromatyczne dania z cebulą

Cebula o intensywnym i wyrazistym smaku i zapachu ciekawie komponuje się w daniach. Podawana w asyście pieczonych mięs, takich jak karkówka lub wątróbka idealnie sprawdzi się również z owocami. Karmelizowana z odrobiną cukru może być bazą do stworzenia słodkich chutney’ów i sosów. Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem cebuli!

Właściwości lecznicze cebuli

Cebula to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz magnezu, potasu oraz cynku. Jej właściwości lecznicze są szeroko znane od pokoleń. Wspomaga leczenie oraz zapobiega rakom żołądka oraz jelita grubego. Spożycie cebuli pomaga uzupełnić niedobory kwasu foliowego, który pomaga w walce z depresją oraz brakiem apetytu. Znacząco wpływa na kondycję skóry oraz włosów – wspomaga budowanie kolagenu, który wzmacnia strukturę włosa i naskórka.

Wątróbka z cebulą: przepis

Oto składniki na wątróbkę z cebulą:

  • 4 łyżki masła
  • średnia cebula
  • szczypta cukru
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni i układamy wcześniej posiekaną cebulę z piórka. Posypujemy cukrem i dusimy do momentu, aż skarmelizuje się. Oczyszczamy wątróbkę i obtaczamy w pieprzu i mące. Smażymy na każdej stronie około minuty. Na koniec doprawiamy solą. Tak przyrządzoną wątróbkę z cebulę możemy urozmaicić o duszone jabłka.

Karkówka z cebulą: przepis

Oto składniki na karkówkę z cebulą:

  • 500 g karkówki
  • oliwa z oliwek
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki wina
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić karkówkę z cebulą?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni podsmażamy mięso na oliwie z oliwek do lekkiego zbrązowienia. Odkładamy na talerz. Siekamy cebulę i dusimy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Układamy na nowo karkówkę w naczyniu żaroodpornym i zalewamy mieszanką wina, wywaru drobiowego i musztardy. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Tak przyrządzona karkówka z cebulą doskonale smakuje w towarzystwie pieczonych warzyw.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 tygodnie temu
:)