POLECAMY

15 przepisów na puszysty i lekki biszkopt

Biszkopt to puszysty wypiek, który stanowi bazę wielu pysznych wypieków. Sprawdź nasze przepisy!

/ 7 miesięcy temu
15 przepisów na puszysty i lekki biszkopt fot. Fotolia

Biszkopt to ciasto, które nierzadko spędza sen z powiek wielu amatorom słodkich wypieków. Wykorzystywany do tortów może być przygotowywany na kilka sposobów. Biszkopt rzucany, biszkopt z 6 jaj lub puszysty biszkopt z dodatkami to jedne z niewielu pomysłów – sprawdź nasze przepisy!

Biszkopt rzucany: przepis

Oto składniki na biszkopt rzucany:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 jajek średniej wielkości

Jak zrobić biszkopt rzucany?

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie po kolej dodajemy żółtka. W misce przesiewamy mąki i delikatnie dodajemy do masy jajecznej szpatułką. Duże obroty miksera mogą zniszczyć puszysta teksturę masy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Biszkopt pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu możemy przekroić biszkopt na 3 blaty i użyć do przygotowania tortu z owocami.

Biszkopt z 6 jaj: przepis

Oto składniki na biszkopt z 6 jaj:

  • 6 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Jak zrobić biszkopt z 6 jaj?

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Dodajemy żółtka jedno po drugim . Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia łączymy z masą jajeczną szpatułką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę ciasta biszkoptowego. Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 45 minut do suchego patyczka. Masa kajmakowa lub śmietanowa świetnie łączy się z biszkoptem i znakomicie nadaje się do przygotowania ciasta dla dzieci.

Puszysty biszkopt: przepis

Oto składniki na puszysty biszkopt z owocami leśnymi:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 gram owoców jagodowych
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić puszysty biszkopt z owocami leśnymi?

Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie ze sobą łączymy. Przekładamy biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Układamy dowolnie wybrane owoce leśne.  Jeżeli chcemy, aby nie opadło na dno formy, należy delikatnie obtoczyć je w mące. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Biszkopt z owocami oprószamy cukrem pudrem. Ciepły możemy serwować z bita śmietaną i lodami przystrojony miętą.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami
Ten tradycyjny wypiek lubią chyba wszyscy: oto biszkopt z jabłkami!
Biszkoptowy tort z truskawkami
Biszkoptowy tort z truskawkami
Z galaretką i masą śmietanową!
Biszkoptowe babeczki z orzechami
Biszkoptowe babeczki z orzechami
Dodaj też jabłka!
Tarta biszkoptowa ze śliwkami
Tarta biszkoptowa ze śliwkami
Dołóż też inne owoce - np. morele lub porzeczki!
Biszkoptowy przekładaniec ze śliwkami
Biszkoptowy przekładaniec ze śliwkami
Pyszny krem i kuszące owoce!
Recepta na idealny biszkopt
Recepta na idealny biszkopt
Biszkopt jest podstawą wielu ciast, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o idealną konsystencję!
Biszkoptowe ciasto tiramisu
Biszkoptowe ciasto tiramisu
Kawowe i pyszne!
Biszkoptowa rolada z jabłkami
Biszkoptowa rolada z jabłkami
Z aromatem cynamonu i goździków!
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Subtelny deser, idealny na ciepłe dni.
Biszkoptowa pisanka
Biszkoptowa pisanka
Efektowne i smaczne ciasto - idealne na Wielkanoc!
Biszkoptowa rolada makowa
Biszkoptowa rolada makowa
Nietypowa wersja wielkanocnego makowca!
Ciasto biszkoptowe z żurawiną
Ciasto biszkoptowe z żurawiną
Charakterystyczny smak żurawiny i delikatny biszkopt - kompozycja idealna.
Tort mokka z biszkoptem
Tort mokka z biszkoptem
Kawa tylko w formie napoju? Czas to zmienić! Wypróbuj nasz torcik mokka z ciemnym biszkoptem!
Biszkopt przekładany kremem jagodowym
Biszkopt przekładany kremem jagodowym
Prawdziwie owocowy deser!
Placek biszkoptowy z owocami i galaretką
Placek biszkoptowy z owocami i galaretką
Placek z owocami i galaretką na warstwie kremu czekoladowego smakuje zawsze i wszystkim. Będzie słodką ozdobą rodzinnego przyjęcia lub imprezy w gronie przyjaciół.
Cytrynowa wielkanocna babka biszkoptowa - przepis
Cytrynowa wielkanocna babka biszkoptowa - przepis
Orzeźwiająca babka cytrynowa będzie idealnym zwieńczeniem wielkanocnego menu. Przedstawiamy przepis na cytrynową babkę biszkoptową.
Czy wiesz jak zrobić ciasto biszkoptowe?
Czy wiesz jak zrobić ciasto biszkoptowe?
Ciasto biszkoptowe sporządza się z jaj, mąki pszennej (najlepiej wrocławskiej lub luksusowej) i cukru. Jako pozostałe składniki można dodać tartą bułkę, kakao, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę cytrynową lub pomarańczową.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)